72. rođendan Slobodne Dalmacije

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 18, 2015 |

Iako su joj 72 godine još uvijek je vitalna i aktualna, splitska Slobodna Dalmacija. Njegujući tradiciju njezini zaposlenici svake se godine prigodno sjete njezinog rođendana i to je uvijek prilika da se pohvale i nagrade najbolje, ne samo novinari, nego i svi koji dalmatinskoj društvenoj zajednici pridonose svojim radom.

 

Prvi broj lista tiskan je u napuštenoj pastirskoj pojati na Mosoru 17. lipnja 1943. godine s podnaslovom “Dnevnik Jedinstvenog narodnooslobodilačkog fronta Dalmacije”. Novine su se tiskale u otežanim uvjetima s primitivnim sredstvima. Papir za tiskanje dopremao se potajice iz Splita. Time je bila začeta ideja današnje Slobodne Dalmacije.

 

Osim proslave rođendana kultnog i za dalmatince jedinog dnevnog lista, onaj bitniji dio iz godine u godinu zasjeni samu rođendansku proslavu, a to je dodjela nagrada Slobodne Dalmacije za 2015. godinu.

 

Nagrade su se podijelile u 3 kategorije umjetnost, znanost i novinarstvo, a u svakoj kategoriji godišnja i za životno djelo, nazvane po istaknutim Dalmatincima koji su obilježili ta područja. U kategoriji novinarstvo dvije su žene dobile nagradu, Davorka Blažević, nagrada za životno djelo „Joško Kulušić“ i Eda Vujević, godišnja nagrada „Miljenko Smoje“.

 

Dodijeljena je i nagradu za životno djelo u kategoriji umjetnost dobila je Ankica Babin, a godišnju nagradu Olja Jelaska. Nagradu za životno djelo u kategoriji znanost dobio je profesor Zoran Babić, a godišnju nagradu Damir Kovačić.