61. Splitsko ljeto

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 10, 2015 |

61. Splitsko ljeto započet će 14. srpnja u Splitu premijerom opere Samson i Dalila. Uvod u otvaranje bit će program nazvan Šušur prid Teatron u kojem će nastupiti Glumački bend Splitskog ljeta, te solisti Drame, Baleta i Opere splitskog Kazališta.

 

Tijekom sljedeća 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza domaći i gostujući umjetnici i ansambli nastupit će na 19 lokacija u 52 izvedbe 31-og naslova opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, mjuzikala, te izložbi. Pored brojnih gostovanja i repriznih naslova, na programu su i po jedna operna, dramska i baletna premijera.Operni festivalski naslovi su Samson i Dalila, Aida i Ero s onoga svijeta.

 

Izvedbama Samsona i Dalile kojoj i započinje Splitsko ljeto ravnat će maestro Ivo Lipanović, redatelj je Krešimir Dolenčić, a protagonisti su prvakinja splitske Opere Terezia Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama.Jedna od novosti jest i ta što će se splitsko ljeto otvoriti na kazališnim daskama umjesto kako smo i do sada navikli u otvorenom prostoru drevnog Peristila.

 

Amblematska Verdijeva Aida na Peristilu prošle je godine premijerno izvedena u režiji Dražena Siriščevića, a ovog će Ljeta dvjema izvedbama ravnati maestro Gianluca Martinenghi. Gotovčev Ero s onoga svijeta, najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera koja će ponovno biti uprizorena na svom izvorištu, autentičnoj lokaciji kraj Česme u Vrlici.

 

U dramskom programu premijerno će biti postavljen autorski projekt Olje Lozice Nevidljivi grad, kazališni je triptih koji će pokušati ocrtati i rekonstruirati duh splitskog težačkog kvarta Lučac. Na Sustipanu će Smij i suze starega Splita nastaviti svoj scenski život u već petoj festivalskoj sezoni.

 

Pored te dvije domaće produkcije na festivalu će gostovati Glumačka družina Histrion s Ne plaćamo, ne plaćamo, Kazalište Moruzgva s predstavom Mobitel, Studentski teatar Lero iz Dubrovnika s Vjerenicama, Kazalište Planet Art i Teatar Exit izvest će predstavu Plemena, a Teatar Rugantino ThisCasting, dok Montažstroj i ZKM na Splitsko ljeto dolaze s predstavom A gdje je revolucija, stoko?

 

Svojevrsni hrvatski kazališni hit, musical Srce na sceni Zbora i Dramske skupine udruge osoba s cerebralnom paralizom SRCE popisu festivala i pozornica na kojima su nastupali pridodat će Splitsko ljeto i Peristil.

 

Baletne večeri na Sustipanu i ove je godine naziv većeg dijela plesnog programa Festivala. Najznačajniji naslov svakako je praizvedba plesne predstave 5 do 12 koju ugledni makedonski koreograf bogate međunarodne karijere Igor Kirov postavlja s ansamblom Baleta HNK Split, a kao gostujuća na sceni Multimedijalnog kulturnog centra nastupit će predstava.

 

Istovremeno drugi nastala u koprodukciji Emanata iz Ljubljane, INK Pula i ljubljanskog Cankarjeva doma. Omiljene predstave splitskog Baleta Tramvaj zvan čežnja te Bolero i Carmen s kazališne će pozornice preseliti na onu sustipansku.

 

Koncertni festivalski program bogat je brojem, ali i kvalitetom planiranih izvedbi, kao i njiihovom stilskom raznolikošću. Od gala-koncerta opernih arija u čast velikom tenoru Mariju del Monacu u povodu stote obljetnice njegova rođenja, preko nastupa najglasovitijeg svjetskog big-banda Glenn Miller Orchestra, do onih komornijih poput zajedničkog nastupa čelistice Kajane Pačko i gitariste Petrita Çekua, onog Ane Domančić i Vesne Podrug, vokalnog recitala Cynthije Hansell Bakić, ansambla Balkan Connection Brass i Zagrebačkih solista.

 

Bit će tu i stilskih iskoraka u gypsy jazz Rosenberg Jazz Trija, muzicirat će i Matija Dedić, ali i Mostar Sevdah Reunion, a gotovo kultni splitski blues band Otprilike Ovako obilježit će svoju značajnu obljetnicu koncertom na kojem će im gost biti muški zbor Brodosplit.

 

Osim navedenih predstava splitska publika vidjet će i kvalitetne koncerte sa svjetskim poznatim izvođačima ,te smo uvjereni da će od 14.srpnja do 14.kolovoza svatko pronaći u 31 naslovu nešto u čemu će uživati.