Održivi turizam u PP Lonjsko polje

Kategorija: VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske | Objavljeno: ožujak 15, 2014 |

Parkovi prirode Medvednica i Lonjsko polje prvi su parkovi u Hrvatskoj koji su predali nominaciju za europski certifikat za održivi turizam. Tijekom ove godine Europark Federacija poslat će revizore koji će provjeriti nominacije dvaju parkova i stanje na terenu, te u skladu s tim dodijeliti ovaj u svijetu vrlo značajan turistički cerfifikat.

 

Ono što često znaju reći starosjedioci sela uz Park ili u Parku prirode Lonjsko polje, najveće bogatstvo tog močvarnog područja je suživot čovjeka i prirode, neobjašnjiva povezanost, ali i ovisnost. Svojevrsna simbioza u kojoj svatko dobiva. Upravo zbog toga to je područje idealno za održivi turizam.

 

Močvarno stanište kao najugroženije na svijetu svakako ne bi podnijelo nove udarce, pa ga upravo zbog toga preko stanovništva treba i osnažiti. Ovaj je projekt tako i izazov, jer nažalost sela broje sve manje stanovnika.

 

Prošla turistička sezona bila je uspješna za Lonjsko polje. Uz školsku populaciju, povećao se broj stranih turista, koji ostaju više dana u Parku prirode Lonjsko polje. Uz vožnje vodenim područjima, možete uživati i u bogatoj orintofauni, posjetiti selo roda Čigoč, ili pak jedinstveno Krapje, selo graditeljske baštine, uživati u bogatoj kulturi, povijesti i naravno gastronomiji. 

 

Prilog u cijelosti pogledajte u emisiji Zelena patrola u subotu u 18.30.

 

zivot_na_rubu_mocvare_10

Tekst: I. Č.; Foto: PP Lonjsko polje