55. memorijal Mije Udovčića

Kategorija: Sport | Objavljeno: siječanj 2, 2018 |

Početak nove godine rezerviran je za već tradicionalni šahovski turnir, ove godine 55. po redu Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića. U prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza i 15 velemajstora borilo se za titulu najboljeg.

 

U organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza održan je već tradicionalni novogodišnji šahovski turnir, 55. memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića. Međunarodni šahovski turnir, ujedno najstariji u Europi, i ove je godine okupio najbolje svjetske šahiste.

 

“Ovo je brzopotezni turnir, jedna vrlo atraktivna šahovska disciplina, svaki igrač ima po 5 minuta za cijelu partiju. Turnir danas počinje i završava. Imamo 15 velemajstora, ostatak su sve registrirani igrači, međunarodni majstori, FIDE majstori”, rekao je predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nenad Škare.

 

Mijo Udovčić prvi je hrvatski šahist koji je stekao naslov velemajstora, a posljednji veliki nastup imao je kasnih 60-ih upravo na turniru u Zagrebu.

 

“Autor je zagrebačke varijante Kraljeve indijske obrane, po tom je poznat u svijetu, varijanta te obrane nosi njegovo ime. Čovjek koji je puno dao zagrebačkom šahu, posebno na tom teoretskom dijelu, rezultatski, postao je velemajstor, u to vrijeme je to bio ogroman uspjeh”, izjavio je Škare.

 

Turnir u čast velemajstora koji je svojim teorijskim radom obilježio šahovsku povijest ni ove godine nije propustio gradonačelnik Zagreba.

 

“Čovjek koji je utemeljitelj šaha u Zagrebu i u Hrvatskoj, bio je pravnik, sudac, prvi hrvatski velemajstor. Dobro je da se na spomen tog velikog čovjeka, velikog šahiste i prvog velemajstora organizira 55. turnir. Svim sudionicima želim puno sreće i neka pobjedi najbolji”, poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (365 RIS).

 

Iako priznaje da nije veliki šahist, gradonačelnik je simbolično prvim potezom otvorio šahovski turnir te time potvrdio staru latinsku poslovicu.

 

“Kažu stari Latini “mens sana in corpore sano”, ali preduvjet zdravog duha je i vježbanje, ne samo tjelesno nego i umno, a šah je najbolja potvrda za to”, rekao je gradonačelnik Bandić.

 

Turnir je i ove godine potvrdio Zagreb kao Grad šaha s tradicijom starom više od 130 godina.

 

VEZANI ČLANCI