5. Dani božura

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 4, 2015 |

Dok neki muku muče s cijenom otkupa pšenice ili neke druge poljoprivredne kulture, Željko Ledinski ne brine previše za otkup svega što proizvede.

 

Naime, na svom je imanju prije desetak godina u Kovačevcu nedaleko Bjelovara posadio tradicionalni bilogorski cvijet božur kojeg plasira na nizozemsko tržište. S uzgojem Božura počeo je ponajviše zahvaljujući prijatelju iz Nizozemske,kaže nam Ledinski: ” i znamo u turnusu poslat 20-30 tisuća komada, to se kod nas ne može plasirati. Zato idemo u Amsterdam na burzu cvijeća gdje se ta roba može prodati. Kad tamo prodate,praktički već drugo jutro imate novac na računu.”

 

Prvi dani berbe božura već se petu godinu obilježavaju Danima božura. Obzirom na broj posjetitelja, Dani božura postaju prava turistička manifestacija. Osim u berbi božura, posjetiteljima 5. Dana božura pružila se prilika I sudjelovanja na radionicama cvjetnih aranžamana, a moglo se saznati I koji se sve proizvodi mogu napraviti od tog tradicionalnog bilogorskog cvijeta.