4. IKKER idućeg tjedna u Makarskoj

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 9, 2018 |

Ilustracija

 

Od 12. do 14. veljače u Makarskoj će se održati 4 IKKER, Interregionalni  kup kuhara europskih regija, koji će na jednom mjestu okupiti najbolje plasirani kuhara s međunarodnih natjecanja održanih u 2017. godini od kojih će jedan ponijeti titulu najboljeg interregionalnog kuhara 2018. godine.

 

IKKER je osmišljen kao natjecanje nad natjecanjima u kojem svoja znanja i vještine mogu pokazati kuhari, osvajači najprestižijih odličja u prethodnoj godini.  Interegionalni kup kuhara europskih regija četvrtu godinu za redom u Makarskoj organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih i euoropskih regija uz potopru Glavnog ureda Turističke zajednice i Grada Makarske.

 

Drugog dana kreće se natjecanjima u “boxu”, a u 120 minuta međunarodni stručni ocjenjivački sud će pomno pratiti pripremu jela i serviranje, kao i je li sve na svojem mjestu,  što podrazumijeva pripremu i organizaciju namirnica, pribora i posuđa prije kuhanja.  Kuhari će dobiti zadane namirnice, a mogu koristiti i pet svojih kako bi pripremili natjecateljski meni u 3 slijeda: juhu, toplo ili hladno predjelo, te glavno jelo. Dužni su “izbaciti” četiri istovjetna tanjura svakog jela – za žiri, izložbeni stol i degustaciju posjetitelja s time da juhu moraju servirati nakon 60 minuta od ulaska u box, predjelo za 80 minuta, a glavno jelo u roku od 100 do 110 minuta.

 

Osim poduzanja razine znanja, na IKKER-u se svake godine poradi i na širenju poznanstava i druženju, kao važnom elementu ugostiteljstva uopće.

 

ŠKMER je osnovan kako bi se kuharska struka podignula na višu razinu, kako bi se ukazalo na važnost gastronomije i cjeloživotnog obrazovanja u ugostiteljstvu, kao ključu uspjeha glavne nam gospodaraske grane – turizma. ŠKMER-ova natjecanja struku su popularizirala i među mladima, zbog čega strukovne škole iz godine u godinu bilježe sve veće zanimanje za kuharskim zvanjem.

 

Ključ uspjeha u turizmu je čovjek. Natjecanja i edukacije koje provodi ŠKMER posljednjih godina od presudne su pomoći hoteijerima i ugostiteljima koji muku muče s pronalaskom kvallitetnog kadra, koji može odgovoriti izazovima moderne gastronomijem.

 

Odmah po završetku IKKER-a u ŠKMER-u se pripremaju za novi izazov, gastronomsku manifestaciju  „Biser mora“ u Supetru na otoku Braču. Jedan je to od ŠKMER-ovih najambicioznijih projekata koji je osmišljen kao natjecanje turističko ugostiteljskih škola (srednjih i viših) i profesionalnih kuhara. Osim natjecanja kuhara manifestacija uključuje okrugle stolove, enološke radionice, cooking show-e, gastro izložbe, degustacije, prezentacija strane i domaće kuhinje (tematske večeri), organizaciju gastro tura i zabavni program.