4. Dani voćara Lipika

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 25, 2017 |

Lipički park u nedjelju je obilovao brojnim događanjima, a sve u sklopu, sada već tradicionalne manifestacije, Dani voćara Lipika, koja je ove godine održana po četvrti put. Osim predstavljanja voćara lipičkog kraja, u sklopu manifestacije održan je čitav niz događanja. Među njima je bila i pekmezijada, te rakijada.

 

Manifestaciju Dani voćara Lipika u 4 godine njenog održavanja prepoznali su brojni voćari ne samo lipičkog, već i šireg kraja,ali i druge udruge te izlagači, koji su se i ove godine odazvali toj sada već tradicionalnoj lipičkoj manifestaciji. Voditelj Turističkog ureda Lipik Hrvoje Kovačić istaknuo je kako je riječ o manifestaciji koja se održava u sklopu Dana grada, koji upotpunjuju jesenski karakter lipičke destinacije, te omogućuje poljoprivrednicima početnicima i iskusnim znalcima da prenesu svoja iskustva u koheziji s tvrtkama koje se bave poljoprivredom uz potporu Turističke razvojne agencije Lira. Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je kako ta manifestacija iz godine u godinu raste gdje se vidi veliki broj onih koji su potaknuti da se bave proizvodnjom voća i povrća. Kasana je dodao kako je to sve vezano uz investiciju tvrtke Frutarija koja je prije 4 godine u Lipiku otvorila smještajne rashladne kapacitete za voće, povrće i ostale kulture. Direktor Frutarije Zlatko Matijašević istaknuo je kako je za njih ova manifestacija važna zbog OPG-ova i kooperanata oko kojih se sve i vrti, jer su oni omogućili da Frutarija može opskrbljivati građane Hrvatske , ali i vani, sa svježim pretežno slavonskim, voćem i povrćem. Osim predstavljanja voćara i stručnog panela o voćarstvu, u sklopu Dana voćara Lipika održano je i natjecanje u pripremanju pekmeza na kojemu je ove godine sudjelovalo 16 ekipa. Pored toga organizirano je i natjecanje u slasticama, a jedna je ekipa organizirala i rakijadu, gdje se mogao vidjeti postupak pečenja rakije, sve s ciljem očuvanja te tradicija od zaborava.