29.03.2018. Kome vjerovati?

Kategorija: Komentar | Objavljeno: ožujak 29, 2018 |

Predsjednica je ponovo selila svoj ured. Ovaj put u Karlovac. Sljedeće preseljenje bit će, valjda, u Dubravu ili Zapruđe, pa može doma, u Bauerovu, i tramvajem, družeći se s rajom. Na način na koji je nadbiskup Marin Barišić tumačio kako se žene mogu na najefikasniji način izboriti za dostojanstvo, Isusom, rekao je, Grabar Kitarović tumači raji iz tramvaja zbog čega će Hrvatska kupiti 30 godina stare, dakle, rashodovane, izraubane avione F-16 Barak. Zašto ne novi švedski Gripeni?!

 

Skoči na video

 

Pojašnjenje na barišićevski način dala je predsjednica države, koju je najorginalnije i najtočnije portretirao nenadmašni Goran Bare: „Kolinda? Pa ona je prekrasna – jedina žena na licu mom. Kolinda Grabarić? Pa Kolinda Grabarić je jedna simpatična srednjovječna žena koja glumi veliku političarku“. Što je rekla Grabar Kitarović? Evo, čujte još jednom: „Ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari!“ Eto, tako se vodi država. Demagogijom. Ali, ne staje tu s demagogijom predsjednica države.

 

Prvo kaže da će se prikloniti mišljenjima stručnjaka pilota, a potom otvoreno navija za izraubane izraelske zrakoplove, jer, čujte vi tu demagogiju, treba računati što je najbolje za državu. Pa, ne možete potrošiti novac koje nemate na zrakoplove, a koji vam treba za obrazovanje, za socijalna pitanja… Dobro da predsjednica nije spomenula i kulturu, za koju Hrvatska odvaja ispod 0,5 posto. Na razini statističke pogreške. Najbolje za državu, a to znači za hrvatske građane, bilo bi da ne kupuje avione. Imamo, dakako, važnije potrebe. A obranu hrvatskog neba možemo dogovoriti s partnerima. Naročito sada kada smo u NATO savezu.

 

Bit će to jeftinije i efikasnije. Ali, pobogu, tada se militanti ne bi imali čime igrati. Kaže Grabar Kitarović da ne možemo potrošiti na avione novac koji nemamo. A za stare avione kojih se druge države rješavaju Hrvatska ima pola milijarde dolara? Avioni koji su stariji od pilota, loši su avioni. Tko to kaže? Piloti, primjerice, Ivan Selak, neopterećeni politikom. Naravno, ima onih koji smatraju da je kupovina izraubanih izraelskih aviona najbolja odluka, među njima su general Antun Tus, nekada vrsni pilot, i general Ante Gotovina.

 

Kome vjerovati? Moja malenkost će ipak uključiti logiku. Životni vijek borbenih aviona je, kaže Selak, trideset godina, ako se koriste kao što ih to koristi odlična izraelska vosjka. Nakon toga avioni znatno više vremena provode u hangarima na popravcima, nego u zraku. Što stariji avion, to je skuplji za održavanje. A kada je održavanje skupo, skupi su i satovi leta. No, Hrvatska je dovoljno bogata da kupuje jeftino i izraubano, reciklirano. Važno je da se kupi odmah, jer, kao što reče ministar obrane Krstričević, nema Hrvatske bez borbenih aviona. Ali ima bez građana. Ima Hrvatske s ulaganjem u kulturu na nivou statističke pogreške. Ima Hrvatske sa selima koja nemaju struju. Ima Hrvatske s ljudima koji nemaju vodu, a vodom smo među najbogatijim državama u Europi.

 

Ali nismo među onim državama, očito, koje imaju najpametnije političare. A i takvima kakvi jesu, veliki demokrati i još veći domoljubi – a veliki su jer im je to zanimanje – prijete. Tko kome prijeti? Nerodoljubi, dakle oni koji su protiv rodne ideologije, prijete onim saborskim zastupnicima zdesna koji su izjavili da će glasati za Istanbulsku konvenciju. Čime prijete? Prokletstvom. Njih i njihovih obitelji. Posebno djece. Evo kako glasi mail koji katolički ekstremisti – a oni jesu jedan od razloga iseljavanja iz Hrvatske sve više obitelji – šalju: ‘Grijeh vaš ako glasujete neka prijeđe na vašu djecu… Neka vaša djeca pamte vaš grijeh… Dokažite da ste vjernica. Proklinjem vas i vašu djecu ako glasujete ZA, povijest vam neće oprostiti ni zaboraviti i nosit ćete pečat prokletstva. Ako ste protiv obitelji, protiv ste hrvatske budućnosti…“ Prije bi to poslao vrag nego vjernik.

 

Nevjerojatno! Kakvi su to vjernici?! Ne vjeruje u boga onaj tko može željeti zlo drugome, a pogotovo djeci. Ma čija ona god bila. Ovo ne samo da je blasfemično, necivilizirano, primitivno, ekstremno, ovo je prijetnja koja zaslužuje istragu DORH-a. Prijetnja je uznemirujuća, zla i nje se treba gnušati svaki vjernik. I ova poruka dokazuje da katoličkim ekstremistima nisu na pameti niti vjera, niti bog, a najmanje dobro Hrvatske.

 

To su zli, nasilni i opasni ljudi. Zamislite da dođu na vlast!? Otvorili bi u najkraćem mogućem roku logore za sve neistomišljenike, za sve žene koje su napravile pobačaj, za sve seksualne manjine, za sve različite i po njima obilježene. S takvom politikom Hrvatska će znatno ranije ostati bez polovine svojega stanovništva. Ostat će u njoj samo ekstremisti i oni koji se plaše putovanja više nego vraga.

 

VEZANI ČLANCI