28 arhitektonskih vizija Zadarske tržnice

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 11, 2017 |

Na izložbi u Arheološkom muzeju zadarskoj javnosti predstavljeno je 28 radova koji su bili pristigli na arhitektonsko urbanistički natječaj kojeg je provelo Društvo arhitekta Zadra na temu rekonstrukcije Zadarske tržnice.

 

Rješenje studija zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića i suradnika proglašeno je prvonagrađenim radom a nagradni fond od 200 tisuća kuna raspoređen je na pet prvih radova koje je izabrao ocjenjivački odbor. Iako su smjernice bile jasne zadarski konzervatori nisu oduševljeni pristiglim radovima pa ni onim pobjedničkim zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića i suradnika. Za njegov rad glasali su predsjednik Ocjenjivačkog suda Nikola Popić zatim Ivana Ergić i Emil Šverko dok su predstavnici Grad Zadra Matko Segarić i Hrvoje Baranović bili protiv. No uloga zadarskih konzervatora u ovom slučaju bila je savjetodavna a ne odlučujuća.

 

Lijepa vizura te ugodan doživljaj za kupce bila je glavna nit vodilja pobjedničkog rada no postavlja se pitanje koliko će od nove tržnice profitirati trgovci koji će tu i svakodnevno raditi?!