26 godina od pogibije Darka Jurišina i Nikole Perlete

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 26, 2018 |

U nedjelju se navršava 26 godina od pogibije pripadnika Hrvatske ratne mornarice, Darka Jurišina i Nikole Perlete. Do njihovog stradanja je došlo kada je barkasa na kojoj su plovili, pred splitskom Ratnom lukom Lora naišla na podvodnu minu.

 

Trojica preostalih pripadnika HRM-a s barkase teško su ranjeni. Svojih pokojnih suboraca svake godine prisjete se pripadnici ratne postrojbe Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice. I 26.-tu godinu za redom, prigodni programom, suborci i obitelji prisjetili su se tragično preminulih pripadnika HRM-a Darka Jurišina i Nikole Perlete. Do njihovog stradanja došlo je kada je prilikom eksplozije, kada je barkasa HRM-a u akvatoriju ispred ratne luke Lora naišla na podvodnu minu. Posadu barkase još su činili, njen zapovjednik, Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača. Prigodnom misom zadušnicom u kapelici vojarne u Lori, paljenjem svijeća ispred spomen sobe poginulim pripadnicima HRM-a, prijemom obitelji poginulih i preživjelih članova posade barkase kod zapovjednika HRM-a , te polaganjem vijenaca na spomen ploču na otoku Škojiću obilježen je i ovogodišnji program 26.-te obljetnice ovog događaja.

 

26 godina od pogibije pripadnika HRM-a Darka Jurišina i Nikole Perlete navršava se u nedjelju 28.siječnja,a program obilježavanja na poginule branitelje, posade barkase održan je danas.