25. rođendan 1. bojne 4. Gardijske brigade

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 1, 2016 |

U spomen na 1. lipnja 1991. godine, kada se službeno osnovala 1. bojna 4. gardijske brigade, danas je na mjestu osnutka, u Resniku, svečano obilježen taj važan datum. Pripadnici 4. gardijske brigade tako su pred spomen kamenom na ulazu u hotelsko naselje Resnik položili vijence, a u mjesnoj crkvi Blažene majke Terezije služena je sveta misa za sve poginule branitelje.

 

Dvadeseti i pet godina nakon službenog osnivanja 1. bojne 4. gardijske brigade u Resniku, jednak ponos i uzbuđenje kao i prvog lipnja 1991. godine.

 

Nije bilo ni malo lako u to vrijeme oformiti brigadu , prisjeća se prvi načelnik stožera brigade i zamjenik njenog zapovjednika Jakov Miletić.

 

Ilko Pavlović u to je vrijeme imao zaduženje osnovati prvu satniju u Resniku , s ponosom se sjećanjem vraća 25 godina u prošlost.

 

Dva i pol desetljeća od osnutka 1. bojne 4. gardsijske brigade , u Resniku su na istom mjestu gdje je i bojna osnovana pred spomen obilježjem,njezini pripadnici i štovatelji položili vijenac , prisječajući se svih njezinih pripadnika koji su na ratnom putu brigade , položili svoj život u obrani domovine.

 

Načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OS Ivan Zelić , pripadnicima brigade obratio se u ime načelnika Glavnog stožera OS RH prisjetivši se ratnog puta ove brigade

 

Prvi borbeni zadatak brigade bila je akcija oslobađanja Kruševa, u srpnju 1991. godine, a potom i oslobodilačke te obrambene akcije u okolici Zadra, Šibenika, Vodica te Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa. Brigada je sudjelovala i u akcijama Maslenica, Zima 94., Skok 1 i 2, Ljeto 95, Maestral i Oluja.