25. obljetnica Autonomne ženske kuće Zagreb

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 16, 2015 |

Autonomna ženska kuća Zagreb, neprofitna organizacija, već punih 25 godina intenzivno radi i pomaže ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja, rastućeg društveno – političkog problema. Ovom prilikom, obilježavanjem 25. obljetnice rada, organizirana je i razmjena iskustava, predstavljanje rezultata istraživanja o oblicima nasilja, ali i samih početaka Autonomne ženske kuće, i aktivistica koje su ovu instituciju dovele do današnje razine.

 

“Nastale smo kao znak ženske hrabrosti i političke odluke aktivistica da podrže žene koje su preživjele nasilje od strane svojih muških partnera. Željele smo postiči da se u javnosti imenuje problem nasilja nad ženama kao društveno -političkog pitanja. To su bili motivi kada smo se odlučile na građanski neposluh i 14. prosinca. 1990., dobile prostor u vlasništvu grada Zagreba”, istaknula je Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb.

 

Ponos postignućima i pozitivnim pomacima poput senzibiliziranja javnosti o nasilju nad ženama, dovele su Autonomnu žensku kuću do mjesta u kojima se žrtve nasilja osjećaju sigurnima. Ipak, obljetnica rada bila je i prilika za isticanje problema u kojima se našla ova instucija – nadležno ministarstvo, ne pruža podršku Autonomnoj ženskoj kući, a i financijska sredstva koja im dodijeljuju, kako ističe predsjednica Autonomne ženske kuće, zanemarivo su mala.

 

Problem koji javnost još uvijek nije osvijestila i koji se svakako mora iskorijeniti, upravo je spomenuti femicid. Prema podacima i statistikama, u posljednjih pet godina, 11 -13 žena, ubijeno je od svojih partnera. Iako se broj ubijenih žena smanjuje, i dalje je poražavajuć podatak.

 

Nažalost, iako je Autonomna ženska kuća Zagreb, institucija koja je pomogla brojnim žrtvama nasilja, zbog zahtjeva licence za ispunjavanjem minimalnih uvjeta socijalnih usluga, svoja će vrata morati zatvoriti.