25 godina od formiranja OTB Kašjuni

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 3, 2016 |

Na grobu Josipa Vranića, prvog palog pripadnika HRM-a, položeni su vijenci i upaljene svijeće, a potom se održalo svečano postrojavanje postrojbe bitnice ‘Kašjuni’ nakon 25 godina.

 

Na južnoj padini Marjana, predio Kašjuni, 3. listopada 1991. formirana je 1. obalno topnička bitnica ‘Kašjuni’ – Split na inicijativu Hrvatske ratne mornarice koja je osnovana 18. rujna 1991.

 

Svrha osnutka bitnice je obrana Splita od mogućeg djelovanja Jugoslavenske ratne mornarice i avijacije. Bitnica se sastojala od topničkog odjeljenja, odjeljenja protuzračne obrane  te logistike i saniteta.

 

Po zapovjedi admirala Svete Letice 31. srpnja 1992. Bitnica ‘Kašjuni’ je službeno demobilizirana, a od njenog osnutka do rasformiranja, u nju je bilo uključeno više od 130 pripadnika koji su časnim zalaganjem dali svoj puni doprinos obrani domovine.

 

Bitnica je 23. svibnja 2011. godine, odlukom predsjednika Ive Josipovića, odlikovana Redom hrvatskog trolista, a njenu ulogu u obrani grada neće zaboraviti ni Splićani.