23.06.2017. – Partizani i branitelju su pobjednici

Kategorija: Komentar | Objavljeno: lipanj 23, 2017 |

Jedno od najbesramnijih poglavlja u hrvatskoj politici i sudstvu slučaj je Saucha. Hrvatska je spala na to da ugodnu i normalnu suradnju dogovaraju kradljivac dnevnica, tvrdi DORH, i premijer. Ali, od kako se Saucha poput tepiha podastro pred Plenkovićeve noge, što je još jedna Sauchina sramota, prvo je odbačena dopunjena optužnica a onda je čitav predmet gurnut u mrak neke ladice. DORH-u više nije bitan Saucha. Zašto? Jer je HDZ-ov. A Plenković će nas vući za nos tlapnjama kako slučaj Saucha nema veze s politikom. Ima. Krađa dnevnica nema veze s politikom. “

 

Skoči na video

 

Sve nakon što je krađa dnevnica otkrivena, jest politika. I sudske su odluke u režiji i interesu politike. Zato se malo tko čudi tomu što represivni državni aparat isljeđuje i hapsi zbog verbalnog delikta. Koga se ne smije kritizirati? Plenkovića, čije su manire sve više nelik onima bjeloruskog moćnika Lukašenka, a Hrvatska na dobrom putu da postane srednjoeuropska Bjelorusija. U Hrvatskoj se, pod izlikom uvođenja reda, guše slobode. Napišete li nešto protiv Plenkovića, možete očekivati da će vam u noći, ili rano ujutro, po udbaškim metodama, banuti na vrata policija.

 

Više ne smijete čak ni citirati ono što o Plenkoviću govore građani ili ono što se objavljuje na društvenim mrežama. Ne smijete čak ni kritizirati rad policije, o čemu se osvjedočila gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Sisačka je policija protiv Ikić Baniček podnijela optužni prijedlog, a potom ga, izazvavši konsternaciju dijela misleće javnosti, povukla. Zašto je policija željela procesuirati gradonačelnicu? Zato što se usudila ustvrditi da policija svoj posao ne obavlja profesionalno. Kada su počeli hapsiti vulgarne prosvjednike i Plenkovićeve kritičare, fejsbukaše i blogere, pomislili su policajci, zašto ne bi smo i mi gradonačelnici začepili usta.

 

Tako to rade u policijskim državama. Svaku kritiku vlast tumači kao sigurnosnu prijetnju, osim, naravno, kada prijete njihovi, oni bliski vlasti, oni koji vlast podupiru prljavim novcem, oni koji predsjednici priređuju rođendanske proslave. Takve priležni suci oslabađaju svake odgovornosti čak i kad šire mržnju prema osobama drugih nacionalnosti i ideologija, te na njihovim glavama crtaju mete. Govorim, naravno, o Mamiću, koji je divljački izvrijeđao Željka Jovanovića. I danas je taj isti Mamić DORH nazvao gadovima i bandom. Prvo DORH, pa tek onda novinare. Jer je DORH, kao i sav pametan svijet, zaključio da je Luka Modrić na svjedočenju u aferi teškoj stotinjak milijuna kuna – lagao. Više puta. Modriću se, izgleda, i kad sumnjamo da laže to ne bi smjelo reći. Jer on zadivljuje na nogometnim terenima.

 

Svaka čast, ali za to dobiva, kao što vidimo, stotine milijuna. Janicu Kostelić ne smijete verbalno napadati, ali je legitimno organizirati skup na kojem nekoliko tisuća desničarskih fanova divljački vrijeđa i prijeti Mirjani Rakić. Legitimno je, vidljivo je iz pojašnjenja prvog hrvatskog pendreka Božinovića, prijetiti gradonačelnici iz – policije: „Ne vidim da je netko napravio krimen. Nije to nikakva drama“. Blagonaklono će ministar prema policiji koja s velikim zvonom propagira verbalni delikt. Slažem se ministre Božinoviću, nije to u Bjelorusiji nikakva drama.

 

Nauče ljudi što se smije, a što se ne smije. Malo kome će ubuduće pasti na pamet napisati ili glasno izreći da je represivni aparat dio korupcijske hobotnice. Pa je li dio hobotnice ili nije? Je. Da nije, ne bi Hrvatska bila najkorupiranija država. Ili se više ne smije spominjati čak ni činjenica da smo najkorumpiranija država, u kojoj, naravno, Plenković i njegova stranka mogu kupovati zastupnike kao da su krumpiri. Vlast ne polaže nikome račune, i zato njihov Glasnović može vrijeđati tisuće mladih. I one s Filozofskog fakulteta, i one koji su protiv obaveznog vojnog roka. Je li policija intervenirala zbog Glasnovićeva govora mržnje? Malo sutra. Jučer, na Dan antifašizma, koji je za državni vrh, kao i za fašizmu naklonjenog Zlatka Hasanbegovića, beznačajan, dogodila se i jedna lijepa, civilizacijska gesta.

 

U Splitu su Dan antifašizma zajedno obilježili veterani iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata. Jer su, kažu, i partizani i branitelji bili pobjednici. Partizani i branitelji i jesu na istoj strani. Osim za fašiste. Hasanbegović bi ukinuo Dan antifašizma kao državni blagdan. Zašto? „Moderna hrvatska država nastala je isključivo na nacionalnoj volji našega naraštaja i pobjedi u Domovinskom ratu, među ostalim, i nad duhovnim i stvarnim sljedbenicima egzekutora iz Jazovke“ – iskrivljuje ponovo povijest Hasanbegović. Bez Ustava iz 1974. ne bi bilo današnje Hrvatske, koja je sve samo ne moderna država. Oni koji su bacali ljude u Jazovku su zločinci, i njima treba suditi. Ali sve one koji štuju Tita – a među njima je bio i Franjo Tuđman – okarakterizirati sljedbenicima egzekutora nije sljepilo već svjesno izrečena laž.

 

A kad je povijest u pitanju, Hasanbegović neprestano obmanjuje. Kao što obmanjuje tvrdnjom da treba poništiti 22. lipnja kao državni blagdan, jer je on razlog razdora u hrvatskom narodu. Obmanjuje da će se ukidanjem Dana antifašista steći pretpostavke za istinsko nacionalno pomirenje, kao što udruga U ime obitelji obmanjuje da u Hrvatskoj raste lijevi, komunistički ekstremizam. Zapravo, to što su Hasanbegović i Markićka poručili nisu obmane, već gluposti. Mogu ta gospoda i pametnije. I za kraj parafraza jednog negdašnjeg slogana: „Nećemo Hasu, hoćemo Tita. Narod se pita.“ Bit će i toga u Zagrebu. Vidimo se na jesen. Ako me ne zabrane.

 

VEZANI ČLANCI