21.03.2018. Nebo i zemlja

Kategorija: Komentar | Objavljeno: ožujak 21, 2018 |

Kada su ga pitali strahuje li od mogućnosti da opozicija ne podrži Istanbulsku konvenciju zbog izjave kojom će se, logično, osporavati desničarsko-kaptolska podmetačina da se ovim dokumentom promovira rodna ideologija, Andrej Plenković je odgovorio: „Ne strahujem, čak bih volio da oporba, koja toliko govori o Konvenciji i pokreće interpelaciju, bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji.

 

Skoči na video

 

To bi onda potvrdilo da je možda cijeli ovaj pokušaj, sve ovo vrijeme, bilo politikantstvo. Jako bih volio vidjeti taj scenarij, a pogotovo znajući kakav će biti sadržaj interpretativne izjave… Volio bih zato što netko, tko je imao prigodu to ratificirati i imao potrebnu većinu, nije to napravio tri godine, i sad se na neviđeno prijete da neće glasati za. Kakav kredibilitet mogu imati?“. Oprostite, ali Plenković je ovaj put potpuno u pravu. SDP nema ama baš nikakvo moralno pravo držati lekcije o Istanbulskoj konvenciji nikome, pa ni HDZ-u, koji je – uvrijeme Milanovićeve Vlade – tražio hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. SDP-ova i HNS-ova Vlada nije Istanbulsku konvenciju ratificirala, tumači Vesna Pusić, generalica poslije bitke, jer je njena provedba preskupa.

 

A da za njenu provedbu nema novca odlučila je Milanka Opačić. Pa, molim lijepo, što Vesna Pusić, tada strateška SDP-ova partnerica, nije inzistirala na ratifikaciji Istanbulske konvencije? Zbog čega Zoran Milanović nije lupio po stolu i kazao da su prava žena važnija od bilo kojega novca?! Zato što im se fućkalo i za prava žena i za bilo kakvo opće dobro. Bili su i ostali jedino sebi važni. I danas bi ti isti ljudi – bez Milanovića, dakako – držali lekcije Andreju Plenkoviću, koji ima petlje suprotstaviti se radikalima u vlastitroj stranci, ali i katoličkim radikalima. Iako protivnici neprekidno lažu da se Istanbulskom konvencijom nameće rodna ideologija, nikad nisu podastrijeli argumente za tu tvrdnju.

 

Nisu ih podastrijeli jer ih nemaju. Najveći dio retrogradne, nemisleće desnice uopće i ne raspravlja o sadržaju Istanbulske konvencije, već slijepo slijedi hrvatske biskupe, koji su ne s jednom, već s obje noge u vremenima kada su se spaljivale vještice. Drago Krpina, jedan od političara koji je HDZ-u devedesetih priskrbio stigmu nazadnjačkog pokreta protiv svih drukčijih, na stranačkom se skupu proslavio govorom kakav odavno nismo čuli. Informbirovci bi ga skupo platili. „Uvijek ćemo više vjerovati hrvatskim katoličkim biskupima“ – grmio je Krpina – „nego vrhu vlastite stranke!“ Poput kakvog srednjovjekovnog kmeta, Krpina poručuje svojim stranačkim kolegama, dakle, autohtonim HDZ-ovcima, da nedvojbeno treba slušati biskupe. Zašto? Jer oni, valjda, znaju.

 

Više od svih. Krpina kaže da oni koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske, ne pristaju da se stajališta biskupske konferencije ignoriraju. E, pa, druže Krpina – karakterne informbiroovce ne mogu drukčije zvati ali ni tretirati – i ja sam sudjelovao u stvaranju hrvatske države i kao takav i te kako ignoriram stav biskupske konferencije. Zašto? Zato što je retrogradan, zato što je manipulativan, zato što je neargumentiran, zato što među svim tim biskupima ima previše onih koji šire mržnju. Čime, dakako, bogohule. Kaže Krpina da njih – a on govori u ime sebi sličnih, a takvih, ruku na srce, nije malo – vrijeđaju poruke da istanbulskusku konvenciju nisu čitali, ili da ju ne razumiju.

 

Ako su je pročitali – a velika većina i ne zna o čemu se radi, a kamoli da je na nju bacila oko – tada dokazuju da doista ništa ne razumiju. Ne razumiju razliku između spola i roda. Podmeću većini, dakle, onima koji konvenciju nisu pročitali, da se u njoj promovira rodna ideologija. A to je laž. Krpina se na početku svojega pećinskog govora pita zbog čega je uopće ta istanbulska konvencija uopće važna da se toliko forsira?! Točno, ako je nevažna, a po Krpini jest, zbog čega se desnica toliko ustobočila protiv nje. Konstatira Krpina da je hrvatski narod – a Krpina i njemu slični su narod, nitko drugi nije narod, nije valjda narod glasač SDP-a?! – izložen takvim pogibeljima da NAM, naglašavam ovo – NAM, Krpininu narodu, dakle – odlaze rijeke mladih iz Hrvatske. A zbog čega odlaze?

 

Zbog istanbulske konvencije? Glupost. Posljednjih se godina iselilo više stotina tisuća hrvatskih građana a da ni spomena vrijednog nije bilo o istanbulskojskoj konvenciji. Otišli su, i odlaze, zbog krpinizma, zbog mržnje koja prema drukčijima suklja s oltara, odlaze zbog nepotizma, zbog korupcije, zbog blata koje je krpinizam proizveo. Niti se istanbulskom konvencijom pravno obvezujemo na priznanje istospolnih brakova, niti se istanbulskom konvencijom daje ženama pravo na pobačaj (to pravo žene u Hrvatskoj imaju od sedamdesetih prošloga stoljeća), niti se izjednačavaju spol i rod (a što su spol i rod, te čime su oni određeni trebalo je naučiti u srednjoj školi), niti će se nakon ratifikacije istanbulske konvencije graditi deset vrsta zahoda o čemu na jednako nesuvisli način trabunjaju i Markić i Glasnović, niti će se u školama djecu učiti – kao što trabunja stanoviti Zekanović – da ne postoje mama i tata.

 

I nije nam nitko napisao istanbulsku konvenciju. I predstavnici naših Vlada su je pisali i napisali onakvu kakvu će Sabor prihvatiti. I ona će biti obvezujuća bez obzira na tumačenje koje će dati Vlada, a Sabor eventualno usvojiti. Od SDP-ovaca jedino je suštinu shvatila Sabina Glasovac, koja će za istanbulskukonvenciju glasati bez obzira na popratni tekst. Ispravno.

 

VEZANI ČLANCI