21.02.2018. Strmota nije nestrpljiv već – hrabar!

Kategorija: Komentar | Objavljeno: veljača 21, 2018 |

Udruga stručnjaka za odnose s javnošću bira najboljeg i najgoreg komunikatora godine. Najgorem dodjeljuje šipak godine. Šef žirija za šipkovanje je, vidi vraga, savjetnik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a. Teško je povjerovati u Macanovu nepristranost već i zbog te činjenice. Uostalom, Macan je radio i radit će, kao što su mnoge njegove kolege radili, rade i radit će za mnoge zabludjele političare i kapitaliste, ili tvrtke, pa su i on, ali i preostali članovi žirij u izravnom sukobu interesa. Bilo bi naivno vjerovati da ti stručnjaci ne štite i ne protežiraju one za koje rade.

 

Skoči na video

 

U konkerenciji za najgoreg komunikatora godine bio je i Plenkovićeva uzdanica Ivan Vrdoljak, najveći politički obmanjivač u nekoliko posljednjih desetljeća. Zašto nije on dobio šipak? Vjerujem zato što Macan radi za Plenkovića, i ne želi da glavni šefov adut bude opostrofiran od stručnjaka kao najveća katastrofa u javnoj areni. Kako netko tko skrbi o javnom imidžu Andreja Plenkovića može bilo kog drugog proglašavati lošijim, kada je taj isti Plenković nesposoban u petnaest dana pročitati izvještaj o Agrokuru?

 

Kako stručnjaci – u ovom stručnjaci ima, naravno, podsmijeha i ironije – za komunikacije mogu proglasiti bilo koga lošijim komunikatorom od Plenkovića, koji je toliko puta omalovažio novinare, toliko puta se predstavio kao funkciji nedorastao, arogantan političar, koji već godinu dana hrvatsku javnost vuče za nos lažnim obećanjima?! Anema u konkurenciji za najlošijeg komunikatora godine Plenkovića, ali ima šutologa Davora Šukera – koji zna da uvijek kad otvori usta, osim, kad ih otvara da bi onio što-god za jelo, izaziva katastrofu za uši, pa zato većma šuti, te zagrebačkog rektora Damira Borasa, koji je tisuću puta manje loš komunikator od Plenkovića.

 

Drži se Macan – zbog love i novih poslova – one; ne pakirati Plenkoviću, ne pakirati predsjednici Grabar Kitarović, čije su tri godine na Pantovčaku prepune komunikacijskih katastrofa. To pak samo znači da komunikacijski stručnjaci javnosti pokazuju veliku frišku figu. U toj igri šipaka i figa, grah su bacili na širitelja mržnje Vladu Košića, kojim bi se prije trebao baviti DORH nego nekakva ozbiljna skupina komunikacijskih stručnjaka, čije dijeljenje šipaka i figa treba shvatiti više kao propagiranje botanike i listopadnog grmlja, a manje, ili najmanje, kao stvarno valoriziranje nečije dobre ili loše komunikacije. Uostalom, među najlošije komunikatore godine trebalo bi svrstati i Macana, koji je na vrlo arogantan, nadut način, s visine, čak i prije nego što je još jednom pogreškom Plenkovića, zgrabio političku moć i kancelariju ma Markovu trgu, dijelio packe i prijetio novinarima na HTV-u.

 

Novinari se, uostalom, dobro sjećaju koliko je s te iste, sada Macanove pozicije medijima nastojao manipulirati Sanaderov savjetnik Maček. Isto pokušava i nezavisni PR stručnjak Macan, koji savjetuje šefa HDZ-a. Ako je biskup Košić najgori komunikator, tko je najbolji? Na listi najboljih komunikatora nećete – izuzemo li Biljanu Borzan – naći najbolje. Jer najbolji bi mogli, možda, već i spomenom njihova imena, naškoditi taštom Plenkoviću. A tad bi se Macan našao, s friškom figom u džepu, koju svima nama pokazuje sa šeretskim osmijehom, u neobranom grožđu.

 

Da ipak nije sve tako crno pokazao je, s javnom figom Nadi Murganić i Plenkoviću, državni tajnik u ministarstvu demografije Marin Strmota, stručnjak za demografijau, možda čak i veći od Krešimira Macana. Strmota je svojom gestom – javnom ostavkom na uglednu i dobro plaćenu funkciju – dao naslutiti da možda i ima nade, uprkos tomu što trenutna vlast gasi i posljednja svijetla u tunelu. Strmota je usred press konferencije koju je sazvala Murganić, jedna od najgorih, najrigidnijih i najnesposobnijih ministrica u povijesti hrvatske države – a loših je ministara bilo na bacanje – izrekao ono što ste mnogo puta čuli na ovome mjestu. To što govore Plenković i njegova ministrica o tobožnjim demografskim mjerama je, slažem se sa Strmotom, veliki folklor. „Nakon godinu i četiri mjeseca u vladi kao demograf i mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika. Država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država.

 

Ovako neozbiljno pričati o ovome… Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom” – kazao je Strmota. Kako je na tu Strmotinu istinu reagirala ministrica Murganić? Njegov je istup okarakterizirala nestrpljenjem mladog čovjeka, znanstvenika. Dugo je Strmota izdržao s demagozima i diletantima koji će sa svojom lako ćemo politikom dokrajčiti, uništiti Hrvatsku. Svaka čast HDZ-ovcu Strmoti koji je ovom hrabrom gestom – jer je u obitelji jedini zaposlen – upalio alarm. Kako će na taj alarm reagirati Plenković?

 

Ugasit će ga na najgori način, odmahivanjem ruke, te se i dalje ponašati kao da se ništa nije dogodilo. A u godinu dana je u Hrvatskoj nestao grad od šezdeset tisuća stanovnika, ali Plenković i dalje nosom para oblake. Zelo ga, ili – prehitilo ga, rekli bi smo mi kajkavci.

 

VEZANI ČLANCI