2000 balona prijateljstva

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 26, 2016 |

Splitski Centar Juraj Bonači skrbi o djeci s posebnim potrebama. Nažalost, novac kojeg dobiva od svojih osnivača dovoljan je svega za pokrivanje osnovnih troškova, zbog čega je dio objekta u kojem je ustanova smještena, u  jako lošem stanju. Kako bi prostor obnovili i podignuli standard svojim štićenicima, vodstvo centra bilo je primorano zatražiti pomoć zajdnice. Novac će se namaknuti humanitarnom akcijom.

 

2000 balona prijateljstva poletjelo sa splitske Zapadne obale u humanitarne svrhe. Druga je ovo godina za redom da se na ovaj način prikuplja novac za potrebe splitskog Centra Juraj Bonači. Ovoga puta Splićani su kupnjom balona donirali 20.000 kuna.

 

Balonima prikupljen novac iskoristit će se za kupnju didaktičke opreme i igračaka, što bi trebalo olakšati rad s djecom ali i motivirati zaposlenike da budu još bolji i kreativniji.

 

Manifestaciju su podržali i članovi Lions cluba Dioklecijan te Moto-kluba Fjaka koji su dugogodišnji prijatelji Centra Juraj Bonači.

Humanitarne akcije, nažalost, jedini su način prikupljanja dodatnog novca za ustanove poput Juraja Bonačija, budući sustav institucionalnog financiranja jednostavno ne može zadvoljiti sve potrebe. Ravnateljica centra Snježana Čotić ističe kako to nije samo splitski problem. S istim poblemima bore se i zagrebačke, te ustanove u svim ostalim hrvatskim gradovima.

 

Posebno veseli što su Splićani odazivom na ove akcije pokazali kako su osjetljivi na problematiku djece s posebnim potrebama.

 

Radovi na preuređenju okuglice, malenog prostora u kojem se odvija odgojno obrazovni i rehabilitacijski rad s korisnicima u dobi od 12 do 21 godine života, s najzahtjevnijim i višestrukim  teškoćama u razvoju već su započeli.Zahvljujući akciji 2000 balona prijateljstva prostor će se opremiti  pomagalima za stimuliranje i razvoj senzoričkih osjeta, poticanje i razvoj fine i grube motorike te različitim didaktičkim pomagalima .