20. Noćnjak

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 7, 2018 |

Jubilarna 20. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018. održat će se od 15. do 18. ožujka 2018. u Vodicama. Noćnjak, pod okriljem Zadružnog saveza Dalmacije, godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, te sve ostale vezane uz maslinarstvo i uljarstvo. Noćnjak je prigoda da maslinari i uljari progovore o svojim problemima te vladajućim upute poruku s prijedlozima rješenja. Tako će biti i ove godine.

 

Jubilarna 20. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak, sljedećeg će tjedna u Vodicama pored Šibenika ponuditi niz znanstvenih i stručnih skupova, radionica, degustacija studijska putovanja i ono najvažnije ocjenjivanje ovogodišnjeg maslinovog ulja domaćih i inozemnih uljara. 

 

Ove godine na Noćnjaku sudjeluje čak 100 maslinara više nego lani, a rekordan je i broj uzoraka proizvoda od maslina njih 45.

 

A upravo su takozvana parfe ulja ta čiju proizvodnju Zadružni savez Dalmacije želi potaknuti kod domaćih proizvođača.

 

Uz parfe ulja na Noćnjaku se želi potaknuti i što veća prodaja maslinovog ulja u pakovinama.

 

Upravo je to ono što opravdava visoku cijenu litre domaćeg maslinovog ulja , koja se kreće između 9 i 12 eura, što je za 40 posto više nego primjerice Italiji ili 80 posto u odnosu na Grčku. Kako bi se Hrvatska još snažnije upisala u maslinarsku kartu svijeta potrebno je da država prati napore maslinara i uljara. U Hrvatskoj je ove godine ubrano oko 37 tisuća tona maslinovog ploda, od čega je proizvedeno oko 6 tisuća tona zlatne tekućine. Iako je ovogodišnji urod za 36 posto lošiji od lanjskog kvaliteta dobivenog ulja više je nego zadovoljavajuća.