18.05.2017. – Izbor su Barišić i Thompson, a ne Đikić

Kategorija: Komentar | Objavljeno: svibanj 18, 2017 |

Nikad se nitko, vjerujem niti u jednoj demokratskojioj državi, pa ni u 27 godina dugoj povijesti hrvatskoga višestranačja, nije tako poigravao s pravosuđem kao što se to poigravaju sadašnje, tobože neovisne i tobože trodiobne vlasti. Iako vijest zvuči nevjerojatno: Sauchi je ukinuto proširenje optužnice, ona je očekivana.

 

Skoči na video

 

Većina je, a i ja sam dio te većine, sumnjala da je Saucha dao glas za Marića i Jandrokovića kako bi se nakon kokošarske blamaže s dnevnicama iskupio, zato da ga ne tretiraju prestrogo, da razvuku, ponište ili gurnu u zapećak njegov predmet. Sauchin politički, a sada – zašto ne sumnjati – i pravosudni salto morale, nešto je najsramotnije što se dogodilo na političkoj sceni u posljednjih nekoliko desetljeća.

 

Naravno da će se svaka odluka, pa i ona najprozirnija, pravdati pravdom, procesnom povredom ili nečim trećim. Zašto ne sumnjati i u to da su Sauchi natovarili na vrat proširenu istragu da ga zaplaše, obeshrabre te navedu upravo na reakciju kakvu smo vidjeli prilikom glasanja o Zdravku Mariću i Gordanu Jandrokoviću?! Sumnje se roje i nema načina da ih se obuzda.

 

Čak je i logično da se ukine proširena istraga prije izglasavanja četiri Plenkovićeva ministra? Ipak je to Sauchi kakvo-takvo jamstvo da su primjetili njegovu požrtvovnu gestu. Makar sudac istrage Županijskog suda Oliver Mittermayer milijun puta tvrdio da je Sauchi ukinuo rješenje o proširenju istrage u aferi dnevnice zbog procesnih razloga, nad čitavom tom političko-sudskom ujdurmom stoji sumnja velika poput Mont Everesta. Iako u toj sramotnoj aferi nisu svi krivi, sumnja se u sve. Zašto? Zato što politika – tisuće je dokaza za to – ima i dalje utjecaj na sudske procese. Eto, USKOK mora na popravni. A koliko će popravljati ono što ni studenti na prvoj godini prava ne bi pokvarili? Popravljat će onoliko vremena koliko vlasti treba. Ako Plenković i njegovi izakulisni meštri zaključe kako je ipak pametnije, kao što to otvoreno kaže Ivo Stier, izaći na izvanredne na izbore, žrtvovat će Sauchu kao pijuna, busajući se u prsa; ma kakav utjecaj na istragu, ma kakvi bakrači o utjecaju na sud!?

 

Sudac Mittermayer predmet Saucha vratio je USKOK-u na popravni jer Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin „proširenje istrage“! I to u USKOK-u ne znaju? Ako ne znaju, treba one koji su radili na predmetu Saucha odmah poslati na burzu, ako pak znaju, treba ih suspendirati i nad njima otvoriti istragu. Čitavo to društvo u službi izakulisnih moćnikau, u kojem su političari, suci, uskokovci, poskokovci i dorhovci, rade cirkus od države. Zbog njih i njihova ruganja pravdi, pravednosti i poštenju, obitelji pakiraju kofere i odlaze iz Hrvatske.

 

Naravno da je Sauchino pojašnjenje o razlozima pretrčavanja u HDZ-ov tabor jedno od povijesnih licemjerja. No, otkriće da je premijerov šef kabineta muljao s dnevnicama a potom pretrčao pod zaštitničke skute onih koje je prije pljuvao, srušilo je i najvećim naivcima iluzije o tome da je država tu radi njih. Na visokim pozicijama – što dokazuje Saucha – može biti svatko, bez radnog staža, bez iskustva, bez znanja, bez rezultata, bez biografije. Milanović je za šefa kabineta postavio čovjeka koji je do tada iza sebe imao ništa.

 

A sada, kada više nije šef kabineta, ima samo sramotu. No, Sauchina sramota nije samo Sauchina stvar. Čitavo društvo i sve državne institucije zbog takvih političkih kadroviranja imaju velik problem, praznu Hrvatsku, iz koje odlaze najpotetniji, najškolovaniji, najpametniji. I kad tome pridodamo činjenicu da se premijer Plenković između uglednog znanstvenika svjetskog glasa i epohalnih dostignuća Ivana Đikića te plagijatora Barišića, odlučio za Barišića, pametnima je jasno da država s bezmoralnim i beskarakternim političarima nema šanse, ma kakvi god bili trenutni ekonomski pokazatelji. Ali, ponavljam, ti se političari ne biraju sami, njih biraju i oni koji izlaze na izbore i oni koji mudro apstiniraju. Političari poput Sauche, Lackovića ili Škibole, posljedica su četvrtstoljetnog gaženja poštenja, morala, kriterija i svih civilizacijskih vrijednosti te sustavnog uništavanja institucija. Je li 99,99 posto građana ikad prije čulo za Sauchu?

 

Nije. Čime je to, kojim to kriterijem Saucha zaslužio položaj šefa Milanovićeva kabineta? Pri odabiru Milanović nije ispoštovao, naravno, niti jedan valjan vrijednosni sud. A kada je nova halabula oko zabranjenog Thompsonovog koncerta u Mariboru, s vrijednosnim sudovima i kriterijima su posvađani i premijer i predsjednica. Marko Perković Thompson je zbog toga što mu sve veći broj država brani da održava koncerte, zatražio zaštitu od države. Znadete tko je posljednji imao takvu zaštitu? Josip Broz Tito, njegov je lik i djelo štitila država. A sada bi isti status, vidi vraga, Thompson. I upregli su se i Grabar Kitarović i Plenković i Thompsonova kola a sve pod izlikom da štite pravo na rad. Plenković je čak pokušao obmanuti javnost izjavom da njemu nije poznato zbog čega su Thompsonu zabranili koncert. Ako Plenkoviću nitko nije spomenuo argumente Slovenaca za zabranu, ja ću ih citirati: „Thompson je pjevač koji širi mržnju te rehabilitira NDH i ustaški pokret!“ Ima li za to dokaza? Ima.

 

 

VEZANI ČLANCI