16.11.2017. Država korumpirana a suci pošteni!?

Kategorija: Komentar | Objavljeno: studeni 16, 2017 |

Tko se još čudi tomu što je uhapšen sudac zbog sumnje da je sudjelovao u kriminalu? Čude se oni koji znaju zbrojiti dva i dva. Kako to da je vrana vrani počela kopati oči? Ako je hrvatska na samome europskome dnu u kulturi, znanosti, obrazovanju i standardu građana a u vrhu po korupciji, onda pravosuđe ne radi svoj posao. A sudovi su, odnosno suci, dio pravosuđa.

 

Skoči na video

 

Pravosuđe pak je truli temelj trulog društva i trule države. Sudski procesi ne traju u nedogled zato što su suci pravedni, pošteni i stručnu, već suprotno; zato što su u dosluhu s politikčko-tajkunskim podzemljem, zato što su podmitljivi i zato što su nesposobni. Govorim an ženeral, poopćavam, odnosno, generaliziram? Da, jer je Hrvatska općenito i generalno korumpirana, a sudovi su ti koji naopakim činjenjem, ili nečinenjem generiraju korupciju. Upravo zbog neučinkovitosti sudova stvara se percepcija da je nepoštenje i te kako društveno prihvatljivo, nekažnjivo, poželjno i unosno.

 

Poštenjaci su budale. Umjesto da ih se izopći, ekskomunicira, odnosno, anatemizira, kriminalce društvo, mediji, politika, stranke… tretiraju kao heroje, sposobne, snalažljive, hrabre ljude. Nije junaštvo nositi se s problemima već je u Hrvatskoj junaštvo ukrasti, prevariti, lagati, iskorištavati, prištekati se na tuđe karotide i sisati krv. Prvi, najsnažniji i najuporniji poticatelji korupcije su stranke koje trguju s mandatima kao prekupci na sajmu. U svakoj uređenijoj, dakle, demokratskijoj državi lik poput Tomislava Sauche bio bi odavno procesuiran.

 

Bio bi oslobođen ili bi se dodatno školovao u nekom od hrvatskih bajboka, primjerice u Lepoglavi. Njegovo će se suđenje otezati zato što politika tako želi, zato što ovoj sklepanoj vlasti odgovara da Sauchu drži u neizvjesnosti. Sauchi pak paše da što duže bude – koje li sramote – saborski zastupnik te prima plaću, jer, kaže to on baš nekako srcedrapateljno, od nečega mora živjeti. Hoće li glasači kazniti takvo ponašanje? Opet, an ženeral – neće. Dakle, politički pismeni – a i takvih ima i u Hrvatskoj – ne čude se što je uhapšena sutkinja Vesna Malenica i od nje favorizirani stečajni upravitelj Pero Hrkać. To je, u suštini, još samo jedna vijest, još samo jedna tema dana, kojom se kane zasjeniti mnogo veće vijesti ili afere.

 

Znači li to da su Malenica i Hrkać bezrazložno osumnjičeni? Ne, to samo znači da su – u svem tom korupcionaštvu – nekome stali na žulj te, možda, postali nezasitni, bahati. Ili nisu, pretpostavljam, dovoljno dobro dijelili plijen. U ovom je slučaju riječ je o 27 milijuna kuna osobne koristi te 45 milijuna štete za državu. Dakle, pedesetak milijuna po jednom sucu i jednom stečajnom upravitelju, poznatom po nevjerojatnoj bahatosti. Kako i ne bi bio bahat kad je bio svemoćan, a radnici Gredelja koji su DORH-u slali svjedočanstva da su Hrkaću uređivali stan, mogli su samo na ulicu, s nogom u stražnjicu. U Hrvatskoj korupcija cvijeta zato što je veliki broj sudaca i veliki broj stečajnih upravitelja nepošten ili zato što je veliki broj sudaca i stečajnih upravitelja, ali, naravno, i nestečajnih upravitelja, nesposoban. Ako smo gušeni, svejedno nam je guši li nas netko iz dragosti ili zločestoće, efekt je isti, ugušeni smo. Ništa, ama baš ništa se neće dogoditi ovim at hoc akcijama, jer se ništa, ama baš ništa nije dogodilo lopovima iz mnogo većih afera.

 

Osim što se, naravno, digla velika medijska halabuka. A to i jest cilj vlasti, odglumiti da nešto radi. Protiv korupcije ne radi ništa, baš suprotno, potiče je. Ova vlast to radi otvorenije nego što je radila ona Sanaderova. Čime? Nepoštenim političkim trgovinama. Politička korupcija je roditelj svih ostalih korupcija, a to je poznato još iz Stare Grčke i Rima. Što pak bi tobože jako obrazovani Andrej Plenković trebao znati. Ne znam koja je spoznaja gora po nas; da to zna ili da to ne zna. Efekat je isti. Svi koji ne zbrišu van, bit će ugušeni.

 

Na rate. I kad čujem šefove ili sudova ili državnog sudbenog vijeća kako se razmeću izjavama da je afera Malenica usamljen slučaj, tlak mi skoči na tristo, suklja mi para iz ušiju. Pa, da je Malenica usamljen slučaj, Hrvatska bi bila pravno uređena zemlja. Znadete li što strane investitore odvraća od ulaganja u Hrvatsku? Ne, naravno, preskupi radnici, već korupcija, odnosno, pravosuđe na nivou divljega zapada, korupcija u svim institucijama koje odugovlače sa stotinama nepotrebnih dozvola kako bi njeni birokrati ušićarili koju tisućicu – oni na dnu piramide – ili, oni na vrhu, stotisućicu eura.

 

Ako Plenković ne zna kako funkcionira pokvareni državni sustav, i onaj pravosudni, i onaj zakonodavni – jer se glasa kako partija naredi, i onaj izvršni, a što onda zna?! Podturiti Saboru zakon po kojem su načelnici, gradonačelnici i župani nesmjenjivi samo zato da bi se zaštitio jedan koalicijski partner. Nisko, plitko, zloćudno. Ako Sabor može smijeniti Vladu, zašto Vijeće ne bi moglo smijeniti, kad god to poželi, lokalne šerife? Zato što je preskupo?! Ma, dajte, milijardu puta je skuplja korupcija koju vi potičete.

 

VEZANI ČLANCI