15.06.2017. – Postajemo sve više vjerska država

Kategorija: Komentar | Objavljeno: lipanj 15, 2017 |

Koga sve i što sve nisu napadali kaptolci od devedesete do danas!? Cijelu bih vas večer zamarao s tek dijelom, i to najekstremnijih citata na račun ljevice – koje čak u Hrvatskoj više i nema – na račun drukčijih, na račun slobodoumnih, na račun žena a nikada na račun onih koji su se na sumnjih način, s prvim ukradenim milijunom, obogatili. Njih škrope svetom vodicom. Oni su crkvima, ili crkvama, prihvatljivi. A prihvatljivi su im i ustaše, prihvatljiv im je i NDH za kojim svako malo popovi po raznim crkvama nariču te opravdavaju zločine.

 

Skoči na video

 

Ne skaču zbog toga kaptolci na noge. Ne obaziru kad netko njihov veliča koljače, jer, kažu, svatko ima pravo reći svoj stav. I, zanimljivo, na zabranjeno veličanje fašizma ne reagira ni država, ne reagiraju ni njene za to nadležne institucije. Ne reagiraju institucije čak ni u slučajevima kada popovi u crkvama segregiraju djecu. Jer, kažu, neće se oni miješati u crkvene stvari. I ne trebaju. I ne smiju. Kao što se crkva ne smije miješati u svjetovne stvari. U sekularnoj, laičkoj državi treba vrijediti pravilo: „Crkvi crkvino, državi državino!”

 

Da, ipak, za one koji nisu sigurni, te za one koji su zaboravili, pojasnimo što je sekularizam, odnosno, laicizam kada su u pitanju odnosi države i crkve. Sekularne, laičke države, a takva bi Hrvatska po Ustavu trebala biti, su svjetovne, necrkvene države. Sekularizam podrazumijeva izuzimanje svih državnih poslova od crkve, odnosno, crkvenog vodstva, koje pak, da vas podsjetim, dobrim dijelom, primjerice, vodi ili usmjerava hrvatsko školstvo te Hrvatsku radio-televiziju. HRT je dobrim dijelom vjerska televizija, izravno podređena utjecaju Kaptola. I službeno i neslužbeno. A laicizam pretpostavlja onemogućavanje izravnog uticaja crkve na funkcioniranje države. Što nije slučaj u Hrvatskoj, koja je sve više pod patronatom Crkve, bez obzira tko je na vlasti.

 

Malo se, pred sam kraj svoje vladavine, uzjogunio Zoran Milanović, ali tek simbolički, predizborno, usprkos tomu što su i njega, i njegovu stranku, i njegovu Vladu, neprestano vrijeđali s oltara. Sjetite se samo misa u Kninu i napade biskupa Ivasa na sve što nije u njegovom desničarskom obzoru. Sjetite se napada biskupa Košića na bivšeg premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Božu Petrova. Prvi je bio lažov, predstavnik komunističkih ubojica, a drugi izdajica.

 

Ne stotine, tisuće je propovijedi u kojima se izravno s oltara blate, imenom i prezimenom, politički neistomišljenici a veličaju crkvi podobni političari, uglavnom desničari, ultra desničari. I kako to da je odjednom Kaptolu, pa i nadbiskupu Bozaniću, zasmetalo to što kaptolsa nekontrolirana raketa zemlja-zrak-zemlja Vlado Kosšić napada premijera Plenkovića? Smeta kaptolcima to što je Košić HNS-ovce nazvao neprijateljima – kao da crkva svih ovih 27 godina ne proizvodi, kao na traci, unutrašnje i vanjske neprijatelje – a koaliciju HDZ-a sa HNS-om okarakterizirao političkom prostitucijom.

 

Bezbroj puta su crkvenjaci s oltara političke neistomišljenike nazvali i neprijateljima, i vragovima, i izdajnicima a vlast SDP-a nenarodnom, huškali li su svećenici svih činova narod protiv crvenih sotona. Pa što se tada nije oglasio Kaptol? Što tada nisu u pomoć prizivali Papu?! Ono što je napravio Plenković jest politička prostitucija, jer je kupovao, kao što već rekoh, zastupnika po zastupnika, strančicu po strančicu, ovisnika po ovisnika, optuženika po optuženika, ali nije na crkvi da izravno utječe na politička zbivanja, na sastav Vlade, da prima prije i nakon izbora njoj bliske političare, da ih instruira s kim mogu a s kim ne mogu surađivati. Crkva je napravila ogroman pritisak na Petrova da ne koalira sa SDP-om.

 

Što tada ti visoki crkveni krugovi nisu izrazili zabrinutost te prijavili tu antisekularnu rabotu papi? Zašto ovo što sada piše Košić graniči s prekršajem a svi ostali nasrtaji kaptolaca na ustavni poredak Republike Hrvatske nisu bili prekršajni? Svako miješanje crkvenjaka u državne poslove je prekršaj. Sada kada je Košić napao Plenkovića, te ponovio ono što politički analitičari ponavljaju iz večeri u večer, Kaptol priziva intervenciju Svete Stolice. Što bi ona trebala učiniti? Osuditi miješanje crkve u državne poslove ili miješanje biskupa u poslove Andreja Plenkovića, koji je favorit dijela crkvenih krugova, kao što su favoriti mnogi svećenika Esih i Hasanbegović?!

 

Ako će išta osuditi, papa treba osuditi svako miješanje u državne poslove. Hrvatska na žalost postaje sve više vjerska a sve manje sekularna država. Protuustavlje je na djelu i zahvaljujući Kaptolu, i zahvaljujuči vlastima, i zahvaljujući društvu koje to dozvoljava.

 

VEZANI ČLANCI