15.01.2018. Ne razlikuju umjetnost od stvarnosti!

Kategorija: Komentar | Objavljeno: siječanj 15, 2018 |

Glupost povezana s arogancijom, velikim egom i koristi, tvrđa je i od armiranog betona. A tko na taj beton naleti, razbije se. Vodstva veteranskih udruga pretvorila su se novi subnor – a subnor je bio, za one koji su zaboravili ili su premladi da bi se mogli sjećati – paralelna vlast, moćno vijeće komunističkih veterana. Njihova je glavna svrha bila krojiti stvarnost prema svojem svjetonazoru i ideologiji. Svjetonazor im je bio skučen, a o ideologijama nisu, uglavnom, pojma imali. Čuvali su svoju poziciju. Kao što svoje pozicije čuvaju novodomovinske veteranske udruge koje nazivom sugeriraju da je Hrvatska još uvijek u ratu. Tisuće je braniteljskih udruga s više od pola milijuna branitelja. Postoje naznake da bi svi koji ostanu u Hrvatskoj uskoro mogli postati branitelji. Čije su udruge odlučile, onako subnorovski, krojiti stvarnost po svojoj mjeri. Osim što su pokrenule harangu na jednu od najuspješnijih, ne samo umjetničkih organizacija, HAVC, osim što žele odlučivati tko će i kakve filmove snimati i predstave prikazivati, udruge kane i već snimljeno zabranjivati. Veterani žele biti cenzori.

 

Skoči na video

 

Ovih im je dana na meti film „Ministarstvo ljubavi“. A najglasnije ga napadaju udovice poginulih hrvatskih branitelja te profesionalni rušitelj svega zakonitog i njemu nerazumljivog, šatoraš Josip Klemm. Veteranski su cenzori tražili da se „Ministarstvo ljubavi“ Pava Marinkovića izbaci iz programa Hrvatske televizije, koja je koproducent filma. Zašto? Zato što je jedino glupost dovoljno hrabra predstavljati se kao savršenstvo, pa i onda kada potpuno promaši i smisao i metu.

 

Protiv filma se pobunila i Jelena Eranović, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Splita, koja kaže (citiram): „Osobno nisam pogledala film, ali me nazvalo niz naših članica koje jesu i nije im se promijenilo mišljenje o njemu, kao što nisam ni ja promijenila svoje. Ogorčene su jer nije poanta u filmu, već u degradiranju Domovinskog rata. Smatramo kako je kulturno uzdizanje nešto sasvim drugo. Pitam ja vas, zar su udovice drugačije od, recimo, novinarki ili drugih žena bilo kojeg statusa ili zanimanja? Mi smo povrijeđene i uvrijeđene, sam sadržaj filma nas stavlja u drukčiju, izdvojenu kategoriju, a i sam naziv filma zvuči posprdno. Ovim filmom se pokušava razapeti izbor žena koje su se odlučile za izvanbračnu zajednicu. Žele da se te udovice osjećaju posramljeno“. Kraj citata.

 

Pazite, gospođa Eranović nije gledala film, ali zna da „Ministarstvo ljubavi“ ne predstavlja kulturno uzdizanje. Nije gledala film, ali zna da sadržaj filma udovice poginulih branitelja, naročito one koje žive s partnerima u izvanbračnoj zajednici a primaju mirovinu poginulog muža, stavlja u izdvojenu kategoriju. Ne samo da ne zna sadržaj filma, već gospođa Eranović ne zna razliku između dokumentarnog i igranog filma, koji je fikcija a ne svjedočanstvo o stvarnosti. Nije, čini se, problem u tome što je film potpuna fikcija, već u tome što je odveć sličan stvarnosti. Zato su udovice zatražile da se i Vlada upusti u njihove cenzorske nakane. Ministar Tomo Medved im je, kažu, pročitao pismo koje je poslao šefovima HRT-a, s preporukom ili naredbom da se ta – kaže jedna od prosvjednica – poražavajuća komedija skine s programa. U „događanju naroda“ pred zgradom HRT-a Rozalija Bartolić se zapitala „Tko to ima jaču i veću moć od njihova ministra i Vlade?!“ Tko? Veću moć od Medveda i Plenkovića trebao bi imati svaki urednik tobože javne televizije.

 

Time što je film ipak prikazan, ali u terminu kada normalan, radni svijet već spava, ne znači da ministri ne uređuju program. Ali subnorovske cenzore ne zadovoljava ni taj kompromis, pa će zato – najavljuje Klemm – podnijeti kaznenu prijavu protiv Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a, i drugih odgovornih s HRT-a, koji su odobrili emitiranje filma ‘Ministarstvo ljubavi’, iako su znali da je to protivno Ustavu i zakonu. Pobogu, zašto bi emtiranje „Ministarstva ljubavi“ bilo protivno Ustavu i zakonu? Jer tako kaže Klemm. Jer je tako rekao i ministar Medved, a Medved je valjda vlast i na HRT-u!? Klemm otrkiva i to da se osobno čuo s nekim ministrima iz Plenkovićeve vlade i da su mu oni obećali da film neće biti emitiran.

 

Je li to moguće? U Hrvatskoj je sve moguće. Jer u Hrvatskoj se otvoreno proganja novinare, a poreznim prijestupnicima država daje poslove. U Hrvatskoj ministri otvoreno uređuju program HRT-a, što bi, da je neka druga, demokratska država u pitanju, bilo dovoljno za ostavku čitave Vlade. I onda, obrat. Iz poručuju da Medved nije HRT-u poslao nikakvo pismo, te da intervencija nije bilo. Netko laže! Udovice tvrde da one ne lažu. Onda lažu u Vladi. Medved je prevario udovice. Ili nije uspio dobiti bitku čak ni protiv prisavskih šefova zečje hrabrosti. A sad odgovor gospođi Eranović.

 

Ona pita jesu li udovice drugačije od, recimo, novinarki ili drugih žena bilo kojeg statusa ili zanimanja? Nisu, osim u pravima. O novinarima je snimljeno bezbroj filmova. Jedan dobar, „Novinar“ Fadila Hadžića, i u onoj državi. Vlast ga je gledala poprijeko, ali čak ni subnor nije javno tražio njegovu zabranu. Ali je zato pedesetih zabranjen film Jože Horvata i Branka Marjanovića „Ciguli miguli“, Makavejev „Misterij orgazma“, te, primjerice, serija „Prosjaci i sinovi“ Ivana Raosa i Antuna Vrdoljaka. No, to je bilo u nenarodnom režimu. Kojeg kopiraju veterani iz narodnog režima. I to po još nekim ozorima, recimo, onim s Kube, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Sjeverne Koreje, u kojima je još uvijek zabranjena Orwellova „Životinjska farma“.

 

Povijest je prepuna zabrana. Zašto? Zato što nitko ne sudi oštrije od neobrazovana čovjeka. On ne poznaje ni razloge ni proturazloge i misli da uvijek ima pravo. Domovinski rat najviše degradiraju oni koji bi u ime Domovinskog rata cenzurirali, zabranjivali i proganjali. Za to se nismo borili.

 

VEZANI ČLANCI