14.06.2017. – Što je dozvoljeno Jupiteru, nije i volu

Kategorija: Komentar | Objavljeno: lipanj 14, 2017 |

Jadna Hrvatska! Na što je spala kad ju, s visoka, političkoj abecedi uči, u 2017., Andrej Plenković. Sve bahatiji, sve nervozniji, sa sve uzdignutijom obrvom, sa sve neukusnijim japajapanjem, sa sve žešćom autokracijom i sa sve većim nelogičnostima. Gotovo svaki javni nastup otkriva Plenkovićeve rupe u znanju i logici, što pak ukazuje na politički antitalent i intelektualno siromaštvo.

 

Skoči na video

 

Plenković više nije čak niti pristojan. Njegova napadna narcisoidnost postaje ne samo neugodna, već i opasna. Čini sve zbog sebe, a ništa za nas. Pitam vas; kako premijer jedne male, ovisne, prezadužene države može izabrati za svoju boksačku vreću baš Rusiju?! Kako premijer bilo koje države ne razumije što je mirna reintegracija? Kako premijer bilo koje države ne zna da na mirnu reintegraciju nekog nasilno oduzetog teritorija moraju pristati obje strane, i ona koja je okupirala i ona čiji je teritorij okupiran?! Mirna rentegracija pretpostavlja, naravno, odustajanje okupatora od okupiranog prostora.

 

Samo naivci vjeruju da je Srbija bez pritisaka pristala na mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja. Bez pritisaka SAD i EU, Srbiji ne bi palo na pamet odustati od Podunavlja. Dakle, nije u pitanju samo pamet i želja, već i moć, nadmoć. Mogu li se uopće uspoređivati okolnosti devedesetih u Podunavlju i ove danas, na Krimu? Ne. Glupost je nuditi neostvarivo, jer ni SAD ni EU neće zbog Krima prekinuti odnose s Moskvom. Ali će zato Putin uzvratiti Hrvatskoj zbog Plenkovićeva potezanja lava za rep. Samo budale mogu misliti da ruske banke odnos prema Agrokoru ne grade po diktatu Putina. Plenković lekcijama Moskvi, neshvaćanjem suštine i već opasnim narcizmom počinje sve više šteti Hrvatskoj.

 

I svom imidžu pametnoga pametnoga dečka. Optužuje Hasanbegovića i Esih da su glasali kao i SDP a došli su u Sabor na listi HDZ-a. A s kim Plenković gradi koristoljubnu koaliciju? S ljudima koji su izabrani na listi SDP-a. Ali i u tome je razlika drastična. I Hasanbegović i Esih su u Saboru prije svega zbog preferencijalnih glasova. Hasanbegović je dobio najveći broj glasova u 2. izbornoj jedinici, a HNS-ovci koji su s Plenkovićevim HDZ-om u koaliciji, najmanje. Koliko? Tristotinjak. Po Plenkoviću su izdajice Hasanbegović i Esih, a spasitelji Hrvatske HNS-ovci, koji bi a bez da sa SDP-ovih karotida sišu političku krv, odavno bili mrtva stranka. Uspoređivati koaliciju crvenih i crnih u Njemačkoj s Plenkovićevom kramarijom jest politička bedastoća. Pa, Plenković je kupovao glas po glas, zastupnika po zastupnika, strančicu po strančicu. Prostitucija nema veze s postizbornim koalicijama.

 

A zbog čega se Plenković politički prostituira kad bi mogao pobijediti na izvanrednim izborima? Jasno je da bi HDZ bio relativni pobjednik. Ali, ima li HDZ s kim koalirati? Nema. Osim, naravno, sa, živi bili pa vidjeli, ojačanom krajnjom desnicom, koja će osvojiti desetak mandata? Nema. U tome je kvaka 22. U Plenkovićevom kukavičluku. O Plenkovićevoj namjeri da se prvo obračuna s desnicom te u potpunosti deideologizira HDZ, kao što deideologizira SDP Davor Bernardić, koji je u odnosu prema Plenkoviću – i to je naša velika nesreća, nemamo alternative – kao fićo u odnosu na space shuttle. Plenković želi od HDZ-a stvoriti veliki HNS, tehnomenadžersku, klijentelističko-birokratsku partiju koja će glumiti da može sa svima i da joj je stalo do svih nas. Kako?

 

E, to vam Plenković demonstrira odnosom prema Janici Kostelić. Janicu Kostelić ne smiju ali Mirjanu Rakić smiju vrijeđati. Mirjani Rakić je prijetilo nekoliko tisuća ljudi. Nekoliko tisuća ljudi je tada prijetilo svim civiliziranijim građanima Hrvatske, ali policija nije intervenirala. Nikoga nije uhapsila. Nema veće uvrede nego Mirjani Rakić gurnuti u ruke četničku kapu. Zdravko Mamić je neandertalski napao Željka Jovanovića, ali ga je sudac oslobodio bilo kakve odgovornosti. Zašto? Jer financira HDZ, jer financira predsjednicu, jer je njihov. Kao što su njihovi i šatoraši koji su Zagrepčanima prijetili plinskim bocama. Je li ih itko za to pozvao na odgovornost? Nije. Ma koja jednakost?

 

O čemu priča Plenković? Kakve to on principe zagovara? Koga obmanjuje. Čime i s kime dokazuje svoju vjerodostojnost? Sauchom? Bandićem? Čačićem, koje spaja jedna, najočitija zajednička nit. Odgonetnite koja. Vjerodostojnost Plenković dokazuje s koristoljubnom koalicijom HDZ-a i HNS-a, čiji prinudni upravitelj – jer HNS je oduvijek djelovao kao profitno poduzeće – tvrdi da će ministrica znanosti i obrazovanja depolitizirati svoj resor i imati odriješene ruke?!

 

Na Štromarovu tvrdnju o odriješenim rukama reagirao je Plenković, naivno i nepotrebno, jer znamo da HDZ neće dopustiti građanski odgoj i da vjerunauk neće vratiti tamo gdje mu je mjesto, u crkvu. Plenković je otvoreno poručio da nitko u Vladi nema odriješene ruke. Zna se tko je neprikosnoveni gazda, Plenković. On – kancelar.

 

VEZANI ČLANCI