13.11.2017. Plenkovićevi spasitelji

Kategorija: Komentar | Objavljeno: studeni 13, 2017 |

Da je Hrvatska u izvanrednom stanju zna već dugo veliki broj – rekla bi Grabar Kitarović – Hrvatica i Hrvata, građanki i građana (ispada da Hrvatice i Hrvati nisu građani), svi oni čiji su računi blokirani, svi oni koji životare s minimalnim mirovinama i plaćama, svi oni koji rade a ne primaju plaću, svi oni koji znaju da ne mogu dobiti posao u državnoj službi ako se ne upišu u HDZ ili HNS, svi oni koji gladuju, svi oni koji su na svojim leđima osjetili mafijašanje hrvatskih sudova, svi on i koji su svjesni tragikomedije u aferama Sanader, Bandić ili Agrokor.

 

Skoči na video

 

Predsjednica Hrvatske je, izgleda, među posljednjima koji shvaćaju da je Hrvatska u izvandernom stanju. A tko su posljednji, ili, tko još ne vjeruje ili ne osjeća da je Hrvatska u izvanrednom stanju? Eto, primjerice, Plenković, koji je umislio da je u Hrvatskoj stanje dobro, više nego dobro, ali to građani još uvijek ne osjećaju. Zato kani angažirati jednog od prodavača piarovske magle Krešimira Macana, koji bi, vidi vraga, trebao promijeniti naš pogled na hrvatsku stvarnost. Čime? Obmanama. Utjecajem na medije. Prodajom i kupovinom.

 

Čega? Prodajom iluzija i kupovinom medijskog utjecaja. Damir Krstičević, o kojem su se mediji već raspričali – samo da discipliniraju Grabar Kitarović – kao o budućem HDZ-ovom kandidatu za predsjednika države, pak misli da se bolji život Hrvatica i Hrvata ne može osigurati piarom već ratnim avionima, vojskom, tenkovima, puškama, uniformiranjem, kao, primjerice u Sjevernoj Koreji. Čim više aviona, bombi i uniformi, tim će više Hrvatice i Hrvati padati u delirij čim spaze Andreja Plenkovića. I Zdravko Marić je među onima koji Hrvatsku promatra ružičastim naočalama. Marić će Hrvatsku pretvoriti u ono što je htio, ali nije stigao, Franjo Tuđman. U što? U raj za bogate. Ali ne baš za dvjesto, već nekoliko tisuća obitelji. Marić vodi superhikovsku poreznu politiku; uzima siromašnima i daje bogatima.

 

To pak se ne sviđa nezahvalnim Hrvaticama i Hrvatima, izdajicama koje bježe u Irsku, Australiju, Švedsku ili Njemačku. Izrodi. A tim se izrodima posljednjih dana dodvorava čak i predsjednica države, koja treba, poručuje joj Plenković, reći što hoće, biti uz Njega i Njih, odnosno, uz tobože liberalnije krilo HDZ-a ili ostati samo na podršci karamarkovaca. Dakle, za koga igra predsjednica? Za sebe. Nemojte se veseliti da je Grabar Kitarović naglo progledala. I ona je angažirala nekog tobože piarovskog stručnjaka za pravljenje umjetne magle, u kojoj bi vi, danas-sutra, trebali zalutati.

 

Pri glasanju, naravno. Uz to što su Hrvatice i Hrvati politički slijepci pa ne vide da ih njegova Vlada vodi u raj, Plenkovića najviše ljuti što se netko usudi primjetiti da ga na vlasti održavaju tipovi poput Tomislava Sauche. Pazite, Plenović je i dalje premijer zahvaljujući tipu optuženom da je krao lovu na dnevnicama. Plenković kao da poručuje, ma nije važno jeste li nepošteni, varate li, lažete li, kradete li, važno je da ste uz mene. Vi ste moj a ja vaš spas.

 

To vam je ta europska Hrvatska po receptu tobože europskog Plenkovića, političara koji otvoreno podupire političku korupciju. Jer da ju ne podupire, jer da mu je do poštenja, jer da mu je stvarno do Hrvata i Hrvatica, pa i onih kojima hrvatstvo nije zanimanje, tada ne bi tražio da ga spašavaju notorni Saucha, Štromar te jedan lik iz plejade najvećih političkih lažova, Ivan Vrdoljak. Da, Hrvatska jest – kao što to kaže nakon godina provedenih na Pantovčaku – Grabar Kitarović, u izvanrednom stanju.

 

U nemoralnom stanju. A takvoga je stanja na vrh glave čak i onima koji imaju posao. Daju otkaze i bježe u zemlje u kojima će uvijek biti stranci. Ali, zaključuju, bolje i to nego se gušiti u kaljuži, bolje tuđina nego biti ovisan o smutljivcima kojima je jedino do vlastitog probitka. Demografska katastrofa se neće riješiti lažnim obećanjima već dubinskim promjenama, a te promjene se mogu dogoditi – da ne bi bilo zablude – tek kada se počinje liječiti nezdravo društvo, društvo koje nagrađuje korupciju, društvo kojem je sasvim normalno da su na vlasti političari s debelim putrom na glavi. Ako Varaždin nema boljeg od Čehoka, onda mladi moraju bježati iz Hrvatske, ako Zagreb nema boljeg od Bandića, onda mladi nemaju ama baš nikakvu perspektivu, ako se u 2017. vlasti pitaju smije li u društvenom opticaju biti fašistička ikonografija, onda takvo društvo nema perspektivu.

 

Demografske obnove nema, predsjednice, bez moralne obnove, a ta moralna obnova pretpostavlja ne vjersku već laičku državu u kojoj je vjera privatna stvar. Povjerenje građana u vlastitu državu, predsjednice Grabar Kitarović, stiče se poštenjem vlasti a ne vojnim paradama. Jer, morali bi znati, bit politike je da se bude pošten. A bit ili karakteristika hrvatske politike je nepoštenje. Nema demografske obnove bez moralne obnove. Pa, predsjednice, počnite od Pantovčaka. Ima se i tamo što čistiti i obnavljati. A Vi ste počistili jedino Tita. Svaka čast.

 

VEZANI ČLANCI