13.06.2017. – Tihi rat je počeo

Kategorija: Komentar | Objavljeno: lipanj 13, 2017 |

Naravno da prvi hrvatski pendrek Davor Božinović obmanjuje javnost tvrdnjom da policija postupa prema svima jednako. Ne postupa. Ne postupa jednako prema svima ni USKOK, ni DORH, ni sudovi… Dokaz tomu su godine i desetljeća dugi sudski procesi, optužnice protiv Bandića u ladici, poništavanje presuda Sanaderu, sramotne presude Horvatinčiću, zaštita obitelji Todorić, nečinjenje protiv onih čija je imovina nerazmjerna plaćenom porezu, odnosno, legalnoj zaradi. Porezna uprava tvrdi – objavljeno je na Indexu – da je Milan Bandić dužan državi sedamnaest i pol milijuna kuna.

 

Skoči na video

 

Ali se pred izbore nije pojavio na listi srama poreznih dužnika. Zaštitile ga institucije. Zbog čega? Da bi moćnici s Bandićem dijelili dobro Zagreba, čiji građani plaćaju preskupe komunalije, bajkoslovno skupe radove, mutne javne nabave… Kako je Bandić mogao natući toliki dug prema državi? Na nezakonit način, tvrdi Porezna uprava. I nakon predsjedničkih izbora 2009. godine na račun su mu stizali milijuni, a na što nije imao pravo. Anonimni građani su u roku od mjesec dana uplatili na Bandićev račun gotovo 14 milijuna kuna.

 

Oni koji nisu sakrili identitet, a radi se mahom o zaposlenicima gradske uprave, uplatili su u kratkom roku na Bandićev račun više novca nego što ga zarade u godinu dana. Ima li Može li Bandić svu tu lovu vratiti državi? Može, jer, nije teško za pretpostaviti – ima. A kad se ima, tad se i može. Pretpostavljam da ima, mnogo, mnogo više. Hoće li odgovarati za, kako tvrdi Porezna, učinjeno kazneno djelo? Neće. Zašto? Jer je HDZ-u važan Zagreb, jer je HDZ-u važan jedan glas Bandićeve stranke u Saboru. Jer je sudstvo pod političkom kontrolom. Jer smo banana država. Neće odgovarati jer smo bezmoralno društvo, a ono ne samo da tolerira, već i nagrađuje korupciju! Ako imate novca i moć, za vas će raditi i MUP, i DORH, i USKOK i sudovi. A koga bi mogli osuditi? One koji govore istinu. One koji u lopove upiru prstom.

 

Poskok poskoka ne ujeda. Uostalom, Bandić je već, tvrdi, tužio Index zbog objave tajnih podataka o njegovom poreznom dugu. Kad je porezni dug u pitanju, nema tajni, pravo je javnosti da zna što čine političari, naročito oni koji svakoga dana dijele lekcije o svojim vrijednostima. A tim vrijednostima ni traga. Javnost – pokazuju istraživanja – zna, ali ne zna Predrag Štromar, koji privremeno upravlja klijentelističkim HNS-om, koji je bio klijentelistički – da ne bi bilo zablude – i u vrijeme Vesne Pusić i, naročito, u vrijeme Radimira Čačića. Štromar ne zna što javnost misli o – kako kaže Hasanbegović – protuprirodnom bludu HDZ-a i HNS-a, kao što prinudni upravitelj HNS-ovih koristoljuba ne zna protivi li se Ivo Davor Stier koristoljubnoj koaliciji. Zna li Štromar što je Stier rekao u obrazloženju ostavke? „Još prije tjedan dana tražio sam od premijera da u ovoj novoj fazi imenuje novu osobu na čelu Ministarstva koja će dobro funkcionirati u novoj političkoj konstelaciji“ – bio je Stier jasan da jasniji ne može biti.

 

Osim političarima koji se muče sročiti suvislu rečenicu. A među njima je i Štromar. Koliko god i Stier i Plenković glumili da se ostavkom Stiera ništa značajnog nije dogodilo, nije baš tako. Stier je otišao iz Vlade, ali, kaže, neće iz HDZ-a. Kao politički tajnik borit će se za demokršćanski HDZ, koji se, jasno je, protivi koaliciji sa HNS-om. Hoće li Plenković Stieru dopustiti da jača poziciju u stranci?

 

Neće. Izbit će prvo tihi, a potom otvoreni rat. Ako Stierov zahtjev da se na svim stranačkim nivoima glasa po principu jedan čovjek jedan glas nije shvatio Plenković, a ne shvaća premijer baš sve dobro, shvatio je Vladimir Šeks. Po tom nekontroliranom izbornom principu Stier ima šansu opstati. I utjecati. Dogodi li se i u HDZ-u – a vjerojatno hoće – Sabor na kojem će glasati delegati, Plenković je u prednosti. Napravit će sve da marginalizira Stiera. Bez obzira na izborni model, HDZ-u prijetu unutarstranački rat, ma koliko god HDZ-ovci o tome šutjeli i uvjeravali javnost, kao što to neuvjerljivo čini Davor Božinović, da HDZ nikad nije bio jači.

 

Jači u odnosu na SDP da, ali ranjiv, i rasplamsaju li se sukobi dviju očitih frakcija, potopiv. Vrijedi podsjetiti javnost da je HDZ dva puta gubio izbore od SDP-a zbog kaosa u stranci. Dakle, nikad nije SDP pobijedio HDZ, već je HDZ pobijedio sam sebe. I svaki put se dobro provjetrio te vratio na vlast. Još jedno provjetravanje ne bi im škodilo. Tim više što SDP također čekaju unutarstranačke bitke. Na kraju; hoće li HNS-ova ministrica znanosti Blaženka Divjak provesti obrazovnu reformu? Neće. Iz nekoliko razloga. Prvi je zbog mantre da je ona, izabrana od politike, nezavisna. Drugi razlog je što već sada govori da joj treba tri godine za početak provedbe reforme.

 

Toliko vremena nema. Čak i da odradi čitav mandat, a to neće, na kraju mandata nitko ne provodi reforme, već se priprema, uglavnom demagogijom, za nove izbore. Treći razlog je taj što ministrica dvoji treba li poništiti natječaj na kojima je izabrana voditeljica radne skupine za kurikularnu reformu. Blaženka Divjak nema političku moć i utjecaj da bilo što ozbiljnije mijenja, jer političku moć nemaju ni oni koji su je Plenkoviću nametnuli. Da se iza tobožnjeg spašavanja Agrokora i njegovih dobavljača valja velika laž, potvrđuju najave Ramljaka da će biti otpuštanja u Konzumu. Prije mjesec dana ministrica Dalić se zaklinjala da otpuštanja neće biti. Laž do laži.

 

VEZANI ČLANCI