12.10.2017. Shit happens!

Kategorija: Komentar | Objavljeno: listopad 12, 2017 |

U pravu je Tomislav Horvatinčić; svakom se može dogoditi prometna nesreća. Problem je jedino u tome što se nekima prometne nesreće događaju prečesto. Znači li to da – kao što sama riječ sugerira – nemaju sreće? Ne, ili ne znaju voziti, a ako ne znaju voziti automobile, brodove ili avione, zbog čega ih voze?! Ili su, vjerojatno, neodgovorni, bahati i fućka im se za živote drugih. Horvatinčić gazi ljude kao marva mrave. Sutra ćemo saznati koliko će fasovati zbog toga što je svojim brodom usmrtio bračni par.

 

Skoči na video

 

Prvo je Horvatinčić nesreću pravdao zakazivanjem brodskog upravljačkog mehanizma, a potom, mijenja iskaz, te tvrdi da je – uslijed gubitka svijesti – zakazao njegov mozak. Ali, vidi vraga, Horvatinčić je nakon nesreće bio toliko pribran da je spašavao svoju jahtu od potapanja, a istražitelju je napravio vjernu skicu nesreće. Ako je izgubio svijest, kako zna što se dogodilo?! Osim zatvorske kazne, tužiteljica s pravom traži da se Horvatinčiću zabrani upravljanje vozilima. Svim. Za svagda.

 

U manje od tri godine Horvatinčić je kažnjen s tridesetak prometnih prekršaja. Što pak znači da ih je počinio znatno više. Koliko je bahat i nesavjestan, koliko sebe stavlja iznad zakona, potvrđuje i podatak da je i u vrijeme ovog sudskog postupka Horvatinčić pet puta kažnjen zbog prometnih prekršaja. Ako Horvatinčić stvarno pada u nesvijest, ako ne zna kada će postati neubrojiv, kako to da mu nije oduzeta vozačka dozvola? „Nisam kriv, svakome se može dogoditi prometna nesreća. Mediji me ne vole. Od mene i moje osobnosti napravljen je monstrum, tako da sam već debelo iskažnjavan u ovoj već sedmoj godini procesa“ – jada se Horvatinčić i upire prstom u koga? Novinare. Jesu li novinari krivi i za nekoliko prijašnjih nesreća, u kojima su već poginule dvije osobe a nekoliko ih je ozlijeđeno?

 

Kako je hrvatsko pravosuđe za te smrti i ta ranjavanja kaznilo kamikazu Horvatinčića? Uvjetnim mu je kaznama sugeriralo, ajde Tomo, gazi, gazi još. Iako je u prometnim nesrećama usmrtio četiri osobe, Horvatinčić kaže: „Događa se!“ Ili, rekao bi Radimir Čačić, zbog svojih vozačkih sposobnosti prozvan Gazimir: „Shit happens!“ Svinjarije poput Horvatinčićevih se ne događaju same od sebe, uzastopne svinjarije, s tragičnim posljedicama, čine privilegirani članovi elite koji suce drže u malome džepu. Ljudi moji, koje li naivnosti, ili, možda točnije, kojeg li prenemaganja u mega aferi Agrokor.

 

Ostavimo po strani ostrašćenog blogera Todorića, koji se sve vrijeme pravi Toša, kao da Agrokorov luk nije niti jeo, niti mirisao. Ako već neće pred suca a potom i na doškolovanje u Remetinec, tajkunski će licemjer barem pred saborsko istražno povjerenstvo, pod ravnanjem Orsata Miljenića. Miljenić je – ako SDP na tom mjestu nije htio svog disidenta Peđu Grbina – drugo najbolje rješenje. Ivica Todorić u svom novom obraćanju javnosti sugerira da su Plenkoviću podvalili Ramljaka, a onda Todorićeve riječi ponavljaju mediji. Pitaju se je li Ramljak odavao tajne američkom fondu, koji će na Agrokoru i muci hrvatskih građana omastiti brkove? Nije prije nego što je postavljen za prinudnog upravitelja Ramljak informirao Amerikance što se događa u Agrokoru, već su Ameri, ako ga već nisu izravno postavili na čelo Agrokora, instruirali Ramljaka. Davali su mu upute kako iz igre izbaciti Sberbanku i Ruse. Pod bilo koju cijenu.

 

Uostalom, i bez prevelike analize, bez da se znaju sve Agrokorove tajne, nije teško, na temelju interesnoga stabla, zaključiti da je čitav državni vrh upleten u torpediranje Rusa i namještanje Agrokora Amerikancima. Jedan od tih puteva vodi i do NATO-a, ali do hrvatskih građana, dakle, do zaštite naših interesa, ne vodi čak ni najmanji puteljak. Činjenicom da političke sluge odrađuju posao za svoje gospodare, Todorić nije amnestiran. Saborsko istražno povjerenstvo nije sud, ali bi ono moglo javnosti razotkriti barem dijelić političko-tajkunskog podzemlja.

 

Ako ne bude, naravno, prevelikog kompromisa na koji, siguran sam, Peđa Grbin ne bi pristao. Je li obećavajuće Miljenićevo zaklinjanje da za saborsko istražno povjerenstvo neće biti svetih krava? Ma, dajte, odjednom se, preko noći, Hrvatska mijenja iz temelja? Političari će odjednom, jer tako kaže Miljenić, postati pošteni, nezavisni i hrabri?! Mogu se čak i dvije najveće stranke preko noći odreći svojih izdašnih sponzora, ali ti sponzori neće šutjeti, neće samo tako otrpjeti izdaju. Progovorit će? Ne nužno, ali će u njihovo ime govoriti o njihovom novcu ovisni mediji. I u što se onda možemo u bezmoralnom društvu uzdati? U vlastitu pamet, u svoju mudrost. Ako je, naravno, imamo.

 

A izjavom da ima mrlja i iz razdoblja Vlade Zorana Milanovića, Martina Dalić je još jednom dokazala da je deficitarna u mudrosti. U odnosu prema Todoriću i krupnom kapitalu, između Račanove, Sanaderove, Kosoričine, Karamarkove, Milanovićeve te Plenkovićeve Vlade nema ama baš nikakve razlike. Sva su ta razdoblja, pa i ono Milanovićevo, pune ne mrlja već oceanskih fleka. Uostalom, kao što reče Miljenić, imat će Dalić prilike sve svoje tvrdnje izreći pred povjerenstvom, javno. Ali, naravno, fokusirat će se ona na čišćenje svojih mrlja. A te mrlje ne može isprati napadima na druge, pa čak ni napadima na notornog Todorića.

 

VEZANI ČLANCI