12.09.2017. Voli me, ne voli me…

Kategorija: Komentar | Objavljeno: rujan 12, 2017 |

Je li Plenković trebao osnovati fantomsko Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima? Da je državnik od formata, a nije, ne bi mu to palo na pamet. Odluke ne bi svaljivao na druge, odluke ne bi odgađao, već bi ih on i Vlada donosili. Umjesto da kaže popu pop a bobu bob, Plenkoviće se po tisućiti put kukavički skriva iza tobože stručnog Vijeća koje će donijeti preporuke o tome što s ustaškim pozdravom, što sa zvijezdom, kako se odnositi prema glorifikatorima ustaškog režima, treba li ukinuti svaki javni, vidljivi spomen maršala Tita, jedinog državnika svjetskog formata na ovim prostorima i, što je još važnije, neprikosnovenog vođe pobjedničkog partizanskog pokreta. Tisuće je partizanskih spomenika srušeno nakon ’90-e, ali niti jedna vlast, pogotovo one HDZ-ove, u tome nisu vidjele barbarizam.“

 

Skoči na video

 

Hoće li se Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima ponašati barbarskije od zatiratelja hrvatskog antifašizma, koji je, po filoustaši Hasanbegoviću, floskula? Možete li zamisliti da Angela Merkel osnuje nekakvo vijeće i od njega traži objašnjenje jesu li svastika i Sieg heil fašistički ili staronjemački simboli? Ne da bi to bio skandal nevjerojatnih razmjera, već bi ju proglasili, bez dvojbe ili maloumnom ili sljedbenicom Adolfa Hitlera. Plenković izgleda smije ono što Merkelici ne pada na pamet!? Jer je loš premijer, jer nije državnik, jer titra zadrigloj desnici, filoustašama, jer i sam, vjerojatno, nije načisto s NDH, Pavelićem i ustaškim pokretom.

 

Je li u pitanju neznanje? Jesu li u pitanju simpatije prema fašističkom, programatski genocidnom režimu? Je li u pitanju laviranje između desnih i lijevih struja u vlastitoj stranci, po strukturi članstva i njihovoj ideologiji, jednoj od sljednica komunističke partije? Je li u pitanju puki kukavičluk? Nedoraslost najodgovornijoj dužnosti u državi? U Plenkoviću je od svega toga pomalo. Najmanje je u njega odlučnosti, iskrenosti i želje da išta sam riješi. Nikakve komisije, nikakvi kusići, lučići, goldsteini, omejke ili nazori ne mogu, ali i ne smiju, u 2018. donositi nekakve kvazi-stručne odluke o tome je li ustaški režim prihvatljiv ili neprihvatljiv.

 

Jer, ako je prihvatljiv pozdrav Za dom spremni, onda su prihvatljivi i zločinci Ante Pavelić i Maks Luburić, zločinci koje slave mnogi kaptolci, a službena ih crkva podupire gromoglasnom šutnjom. Ako su prihvatljivi zločinci, onda su opravdani i zločini u ime težnje hrvatskoga naroda za svojom državom. Sramota je da Plenković traži o tome sud i od najvećih stručnjaka, a kamoli od kompromiserski sklepanog Vijeća za suočavanje s prošlošću. Zar nije bestidno, amoralno i necivilizacijski da je vlastima prihvatljiv Mile Budak ali nije Tito, koji bi, da ustane iz groba – u pravu je njegova unuka Saša Broz – sam zabranio isticanje svojega imena na ulicama i trgovima države čije društvo ne reagira na grubu manipulaciju s prošlosti.

 

Ako je za prosudbu događaja iz prošlosti važan kontekst, a važan je, tada Bleiburg treba, valjda, procjenjivati kao i Hirošimu, kao i Dresden, kao i Nagasaki. U Japanu je u atomskom napadu ubijeno 210 tisuća ljudi svih uzrasta, dakle, i djece. U osvetničkom bombardiranju Dresdena, koji je sravnjen sa zemljom, u samo dva dana ubijeno je 25 tisuća ljudi, mahom civila. Zašto, pobogu, nikome čak i nije palo na pamet zbog Hirošime i Nagasakija Trumana proglasiti ratnim zločincem? Ili Roosevelta i Churchila zbog Dresdena?

 

Koliko pak je za vrijeme vojne, okupacijske operacije teške tri tisuće milijardi dolara, pod licemjernim naslovom „Iračka sloboda“, ubijeno Iračana!? 650 tisuća, od toga 600 tisuća civila. Je li itko odgovarao zbog krvoprolića na koje su George Bush i Tony Bleir bili – lagali su svijetu – primorani, jer je Sadam Husein kanio napraviti atomsku bombu?

 

Nije. Na Irak, koji je danas spaljena, uništena, nedemokratska zemlja, izvršena je invazija zbog možda i dvjestotinjak milijardi barela zaliha nafte a ne zbog uvođenja demokracije. Notorni je Bush u Hrvatskoj primljen kao heroj. Čemu ta, ne dvostruka, nego pedeseterostruka mjerila? Ako je zločin zločin, i ako su svi koji su izazvali, proizveli, prouzročili zločin – zločinci, tada su zločinci oni koji su naredili obranu SAD u Vijetnamu, Čileu, Iraku, oni koji su naredili odmazde u Japanu i Njemačkoj… Ili, ipak, treba procjenjivati sve te krvave događaje u povijesnom kontekstu, odnosno, tadašnjim okolnostima?! Pa i postupke Tita.

 

No, može li išta opravdati ubijanje civila, bilo ono jučer, ili ovo danas?! Ako Plenkovića treba savjetovati o tomu je li danas prihvatljiv fašistički pozdrav Za dom spremni, čudi li ikoga to što sve važne odluke – osim obrane vlastite fotelje – donosi kao da su mu glavni orijentir latice na cvijetu. Potrgao ih je već gotovo cijeli vrt, a da nikakvu odluku nije donio. Teško nama s premijerom kojem ama baš sve treba netko drugi nacrtati, i to ne jednom, već sto puta.

 

VEZANI ČLANCI