100 lampiona za 100 ubijenih žena

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 13, 2018 |

Sat nakon prosvjeda protiv Istanbulske konvencije, par stotina metara dalje, na splitskoj Matejuški, u organizaciji Udruge Domine u more je simblično pušteno  100 lampiona s porukama protiv nasilja i s imenima ubijenih žena.

 

Cilj je upozoriti kako je smisao Istanbulske konvencije sprječavanje i borba protiv nasilja. Dok nasilje ne prestane!Udruga Domine ,odnosno splitske aktivistice i aktivisti pozdravljaju konačno stavljanje teme ratifikacije Istanbulske konvencije o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji Vijeća Europe na raspravu i usvajanje u Hrvatskom saboru. Iz udruge naglašavaju da je Konvenciju potrebno ratificirati bez ikakvih rezervi, što su više puta članice i isticale u dugogodišnjoj kampanji za njezinu ratifikaciju, a sve u cilju ,kako kažu , stvaranja pretpostavki za bolji sustav sprječavanja i zaštite žena i žrtava nasilja u obitelji od raznih oblika nasilja. Aktivistice i aktivisti Domina smatraju da je nasilje nad ženama  posljedica neravnopravnih odnosa žena i muškaraca, koji su društveno određeni i uvjetovani. Žene su svakodnevno suočene s raznim oblicima nasilja i mnoge od njih stradavaju kao žrtve brutalnih ubojstava od strane bivših ili sadašnjih partnera ili supružnika ili drugih bliskih osoba. Okupljanjem  na Matejuški odaju počast svim ženama koje su u Hrvatskoj brutalno ubijene od strane partnera, mladića, muževa, drugih članova obitelji u posljednjih sedam godina, odnosno od potpisivanja do ratifikacije Istanbulske Konvencije.

 

Iz Domina pozdravljaju  političko jedinstvo i prepoznavanje problema nasilja nad ženama kod većine saborskih zastupnika i zastupnica, i smatraju kako će Istanbulska konvencija biti konačno ratificirana.

 

Aktivistice i aktivisti Udruge Domine sa 100 lampiona s porukama protiv nasilja i s imenima ubijenih žena željeli su upozoriti da je smisao Istanbulske konvencije prvenstveno sprječavanje i borba protiv nasilja.