10. obljetnica osnutka Hrvatske udruge za bolesti štitnjače

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 8, 2017 |

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače održala je sastanak na temu “Klinička obilježja hipotireoze” u organizaciji Hrvatskog društva za štitnjaču, Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cilj  predavanja je upozoriti da je štitnjača glavni ključ organizma i da ona njime upravlja. 

 

 U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svečano je obilježena 10.obljetnica osnutka Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Problemi sa štitnjačom spadaju među najrazvijenije bolesti današnjice, posebno kod žena. ” Otprilike 10% žena iznad 50 godina ima oslabljen rad štitnjače. Dakle, postoje nekoliko glavnih bolesti štitnjače. Jedna je povećana štitnjača koja uredno funkcionira i ona se zove guša ili struma, zatim postoji pojačana štitnjača to je hipertireoza, ona luči previše hormona  i postoji oslabljeni rad štitnjače. To je  hipotireoza, kada luči manje hormona. Simptomi pojačanog rada štitnjače su obično dramatični.Dakle, ti pacijenti mršave, pojačano se znoje, ne podnose toplinu, nervozni su, dok  hipotireoza dakle oslabljeni rad štitnjače ima sve suprotne simptome” rekao je Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a .

 

 Bolest štitnjače je relativno česta bolest u Hrvatskoj. Iz gradskog ureda za zadravstvo napominju kako bi trebalo voditi računa o svome zdravlju.” Grad Zagreb i gradski ured za zdravstvo i gradonačelnik Milan Bandić su imali posebice, puno senzibiliteta za sve bolesnike. Ova udruga koja perzistira gotovo 10godina značajno je doprinijela širenju svijesti o bolestima štitnjače. Gradski ured je i do sada podržavao djelovanje da se zapravo među bolesnicima osvijesti važnost bolesti štitne žlijezde” istaknuo je Vjekoslav Jeleč,pročelnik GU za zdravstvo. Predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače istaknula je kako treba paziti na svoje zdravlje i kontrolirati štitnu žlijezdu, jer redovitim kontrolama kod liječnika puno možemo prevenirati.”Mogu reći da svaka treća do četvrta žena ima problem sa štitnjačom, da je bitno itekako doći i otkriti na vrijeme tu bolest i staviti i staviti je pod liječničku kontrolu i da možete normalno funkcionirati kada ste pod liječničkom kontrolom. Ona nam je u biti regulator u organizmu i itekako je onda jako bitno da ju otkrijemo na vrijeme” rekla je  Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.  Ako osjećate bilo koje navede simptome, možda nije riječ o štitnjači, ali svakako bi bilo dobro posjetiti liječnika i zatražite ga za mišljenje. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.