10.10.2017. Ostaju iako su kontaminirani

Kategorija: Komentar | Objavljeno: listopad 10, 2017 |

Prokuristica Kraša Marica Vidaković iščuđava se nad činjenicom da je Agrokor dužan kao Grčka. Licemjerno. Jer, poslovanje Agrokora je ustaljeni model djelovanja dobrog dijela hrvatske okonomije. Ponašanje Ivice Todorića je društveno prihvatljivo, pa i nagrađivano. I od struke – vrag bi ga znao što je u ovom slučaju struka – i od građana. Nakon što se doznalo da je Todorić frizirao podatke, da je imovina Agrokora daleko manja od dugova koje je Todorić skrivao, ekonomisti, kooperanti, vjerovnici glume šok, ali i dalje, što je još veće licemjerje, ne upiru prstom u krivce takvoga stanja u Hrvatskoj. Zašto? Zato što bi taj prst, da su objektivni, prokazao i njih.

 

Skoči na video

 

Pokazao bi barem da su žmirili na oba oka. Ni oni, vidi vraga, nisu ništa znali. Sve sam Zdravko Marić do Zdravka Marića. Blago državi s tolikim Marićima. Todorić je, dakle, radio ono što rade i drugi. Samo te druge još nisu uhvatili u muljanju. A tajkuni muljaju onoliko koliko im država dopušta. A vlasti im dopuštaju muljaže jer tajkuni muljatori zapošljavaju čitave obitelji političara, darežljivi su iznad i ispod stola. A na koji su se način mnogi hrvatski političari obogatili? Svojim radom?! Plaćama koje su dovoljne za dostojan život i manji kredit?!

 

Kaj god. Ivicu Todorića pokapaju oni mediji koji su ga još do jučer slavili kao genija. Zar i jedan od šefova Kraša nije bio poslovni genij tako dugo dok ga nisu uhvatili u krađi?! Ako je Sanader bio politički ćaća Hrvatske, Todorić je bio sveopći, nedodirljivi i gazda, i ćaća, i djed. Kada sam u Saboru govorio o tomu da vlasti Todoriću daju i zemljište i novac kapom i šakom – a u to vrijeme su na vlasti bili Milanović i njegovi drugari – kolege političari su me upozorili da se pazim kako i što govorim o Todoriću. Zašto? – pitao sam. Diraš u osinje gnijezdo, odgovarali su mi. Taj je dan Todorić sazvao novinare i sasuo paljbu na one koji ga optužuju.

 

I na toj je ad hoc pressici gazda trabunjao o tome da je on stvorio ono što nitko do sada nije. S njim se velika većina zastupnika, i onih slijeva i oni zdesna, složila. A što je to Todorić stvorio? Opsjene. Tvrtku na staklenim nogama. Dugove. Nepotizam. I sve to uz pomoć politike, odnosno, političara. Je li državni prinudni upravitelj Agrokora podnio kaznenu prijavu protiv čitave bivše uprave Agrokora? Ako je, onda bi među optuženima trebao biti i Zdravko Marić. Ali, zapamtite, vrana vrani ne kopa oči. Marić i Plenković, a onda, naravno, i Ramljak, na istom su zadatku. Oni nisu u Vladi da napadaju, već da štite. Koga? Gazde. Tvrdi Plenković da Marić ništa nije znao i ni za što, dok je bio u Agrokoru, nije odgovarao. Baš lijepo obrazloženje.

 

Ono je, naravno, laž. Kao što je laž da su za sve odgovorni ljudi iz Agrokora. Na optuženičkoj klupi bi se trebali naći i revizori koji su – uz obostrano koristan dogovor – frizirali financijska izvješća. Ne optuženičkoj klupi bi se trebali naći i šefovi HBOR-a, šefovi Hanfe, poreznici, dobavljači koji su šutjeli i, vjerujem, od toga imali osobne koristi. Spisak krivaca je daleko dulji od Agrokorove uprave.

 

Tko će, na kraju, za ovaj kriminal u Agrokoru odgovarati? Nitko. Sapunica zvana Agrokor vući će se po sudovima – ako do suda uopće i dođe – godinama, desetljećima, kao što se, uostalom, vuče po sudovima i sapunica Sanader. A u svim tim sapunicama sudjeluje i hrvatsko pravosuđe, od općinskih do Vrhovnog suda. Ako je stup hrvatske ekonomije bio Agrokor, tada s punim pravom možemo reći da je hrvatska ekonomija izgrađena na kriminalu. I taj kriminalni lanac neće prekinuti oni koji su u gradnji lanca sudjelovali. Bit će, dakle, sve po starom.

 

Kriminalno. Za nas. Njima huj a nama fuj. Uostalom, Hrvatska je država u kojoj za svoje grijehe odgovaraju samo kokošari, ali ne i lopovi koji kradu na veliko. Lopovi na veliko su biznismeni. Stupovi truloga, bolesnoga društva koje sve te svinjarije mirno trpi. Što se dogodilo ministrici Nadi Murganić zbog sramotnog prijedloga Zakona o obitelji? Iako je u zakon utkan doista šovinistički svjetonazor, svjetonazor kojim se ne bi postidjeli ni najopakiji ni najkrvaviji režimi, premijer je ministricu šovinisticu titulirao s: „Draga naša Nada!“ Ministri mogu uznemiravati javnost koliko ih je volja, ali neće ni za što odgovarati.

 

Kao što ne odgovaraju, uostalom, za jedan od najvećih skandala u kojem su debelo kontaminirani ni Zdravko Marić, ni Martina Dalić. Nema demokratskije zemlje na svijetu u kojoj bi, s toliko putra na glavi, Marić i Dalić opstali. Ali, po Plenkoviću su oni odlični ministri. Dalić i Marić ispunjavaju svoje zadatke, a ti zadaci nisu rad za opće, već dobro onih kojima će nakon što mi podmirimo sve gubitke Agrokora, biti još bolje. Da ironija bude još veća, takvu je Vladu došao spašavati HNS, hrvatska nepotrebna stranka, stranka uhljeba i reketara, stranka koja je napravila najsramotniji zaokret u 27 godina višestranačja u Hrvatskoj. S ovakvim se politikama Hrvatska usidrila na europsko dno na dulje vrijeme.

 

VEZANI ČLANCI