09.04.2018. Rugala se sova sjenici

Kategorija: Komentar | Objavljeno: travanj 9, 2018 |

Zašto sve više obitelji – ali ne samo mladih – bježi iz Hrvatske glavom bez obzira? Zašto daju petama vjetra čak i oni koji u Hrvatskoj imaju posao? Zato što je Hrvatska spala na to da o njenoj sudbini odlučuje politički kameleon Ivan Vrdoljak. Zato što u Hrvatskoj pedofili slobodno šeću po ulicama. Zato što se u Hrvatskoj gotovo svaka presuda na gotovo svakom sudu može kupiti. Zato što najveći lopovi vode gradove.

 

Skoči na video

 

Zato što spodobe ogrezle u kriminal mediji tretiraju kao stupove društva. Zato što su političari postali lutke na koncima, a pokreću ih razni lutkari, od onih u Washingtonu i Bruxellesu, preko tajkunsko-kriminalnih kartela, do klerika koji siluju djecu. Paztite, čitava Hrvatska bruji u tome da je fratar u Splitu silovao djecu, svjedoci se javljaju kao na traci, a jedino policija i DORH – na čelu s licemjerom Cvitanom – ne znaju ništa. Iako su prvog trenutka trebale intervenirati po službenoj dužnosti, državne institucije i dalje demonstriraju epohalno nečinjenje. Zašto? Da bi zaštitile pedofile. Da bi zaštitile katoličku crkvu.

 

Kuš su o pedofilima i katolički ekstremisti. Ni za njih pedofilija nije problem. I za njih je sve to – kako je taj monstrum od fratra govorio trinaestogodišnjaku – bogu drago. Sve je to, po tobožnjim božjim slugama, po tobožnjim vjernicima i po državnim institucijama koje tobože služe narodu, dio božje ljubavi. Zbog strahota koje se – izgleda – svakodnevno događaju djeci nije podviknuo ni crkveni ali ni, bogme, državni vrh. Fućka se njima za slabe, nemoćne i svakodnevno silovane. Na razne načine.

 

Pa i na način koji to radi nevjerojatno nesposobna i za bilo kakvu politiku netalentirana Nada Murganić, koja je, koje li žalosti, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi. Kad nju čuju, kad vide njena nedjela, sve se manje mladih ljudi odlučuje na brak. Uostalom, Murganičin komentar mlaćenja žene od tada još uvijek moćnog HDZ-ovca glasio je: „Tako vam je to u obiteljima!“ Ako je tako u hrvatskim obiteljima, čije najslabije članove – djecu i žene država ne želi štititi – onda ih, rezonira sve više mladih, i ne treba biti. Kada mladi čuju što s Obiteljskim zakonom kemija Murganičkino ministarstvo, jedino mogu pakirati kofere i tražiti kartu u jednom smjeru. Koga je to premijer Andrej Plenković želi postaviti na čelo ekspertne skupine za obrazovnu reformu?

 

Državnog tajnika u ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića. Tko je Glunčić? Jedan od najglasnijih protivnika obrazovne reforme, državni činovnik koji bi Hrvatsku odveo natrag u srednji vijek, tobožnji stručnjak koji je necivilizirano govorio o pripadnicima manjina i osobama s posebnim potrebama. Ali je i dalje ostao na položaju koji ne zaslužuje. Kao što ministarsko mjesto ne zaslužuje ni Nada Murganić, ponovo uhvaćena u laži. Kada su je pitali je li istina da se u prijedlogu novog Obiteljskog zakona nalazi i odredba da izvanbračni partneri ne mogu posvajati djecu, osim ako za to ne postoji opravdani razlog na strani djeteta, i to da izvanbračni partneri gube prava koja su imali, primjerice, nemaju prava nasljeđivanja, da se u zakonu nalazi i odredba koja glasi: „Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima“, Murganička je kazala: te su informacije netočne i nepotpune.

 

Da ministrica laže otkrila je šefica radne skupine koja je napisala prijedlog zakona, ultrakonzervativka Dubravka Hrabar, uz Ilčića i njegove klonove vjerojatno jednako zagrižena protivnica ljudskih sloboda. Hoće li i nakon još jedne laži Nada Murganić podnijeti ostavku? Neće. Laž je u Hrvatskoj politici jamac uspinjanja na kadrovskoj ljestvici. Da nije tako, ne bi Ivan Vrdoljak satima sastančio s premijerom Plenkovićem o bitnim državnim pitanjima. Ej, spali smo na Vrdoljaka!? I na to da nam u 21. stoljeću crkva određuje i omeđuje svjetovnu politiku. Katolička crkva se ustobočila na sve četiri ne bi li onemogućila usvajanje Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru, te nametnula rješenja poput malo prije citiranog o obrazovanju kao volji roditelja.

 

Bez obzira usvoji li se formulacija o ulozi obitelji u obrazovanju koju predlažu ekstremni klerici, prosvjetiteljstvo je u Hrvatskoj na izdisaju. Škole su postale sakristije kojima upravljaju svećenici i vjeroučitelji, predvođeni, naravno, biskupima. Čiji je predsjednik, monsinjor Želimir Puljić, nekoliko puta naglo promijenio mišljenje o Istanbulskoj konvenciji. Prvo je bio gorljivo protiv nje. Potom je, nakon prošlotjednog trgovinskog sastanka s Plenkovićem, kazao kako je Istanbulska konvencija s tumačenjem nešto sasvim drugo. Može, dakle, biti i crkvi – a onda i vjernicima, jasno – prihvatljiva. Koje li slučajnosti; u isto se vrijeme pojavljuje prijedlog obiteljskog zakona po kojem glavnu riječ u obrazovanju djece ima – crkva. Odnosno, vjerska uvjerenja roditelja.

 

Ako prosvjetiteljstvo i laička država još nisu umrli, skoro će. HNS nije, naravno, shvatio Plenkovićev proziran belf s Glunčićem. Nećete Glunčića, ok, odustajemo od njega. Ali zato dajemo Fuchsa. I dalje ništa od reforme. Usprkos tomu Vrdoljak se nakon sastanka s Plenkovićem smije od uha do uha, poručujući da je vladajuća koalicija stabilna. Zašto? Zato što je vlast najbolje ljepilo. Sve će i Vrdoljak i Plenković učiniti da ostanu na vlasti. A Bernardić da dođe na vlast. Zna, kaže, zašto je HDZ-u pao rejting. Zašto? Zbog unutrašnjih sukoba. Rugala se sova sjenici.

 

VEZANI ČLANCI