09.03.2018. Baš su dobar politički par!

Kategorija: Komentar | Objavljeno: ožujak 9, 2018 |

Po stoti put; zašto Hrvati odlaze iz Hrvatske? Po stoti put; zbog otrovane društvene atmosfere. Zbog toga što su vlasti stvorile ksenofobičnu atmosferu. Zbog toga štoje vlast ustaštvo proglasilo društveno prihvatljivim. Zbog toga što – kad su na vlasti – sve stranke zapošljavaju isključivo podobne partijske drugove i rodijake. Zbog toga što poslovati s državom i lokalnom zajednicom – u čemu Zagreb, naravno, prednjači – mogu samo kumovi. Zbog toga što hrvatska postaje sve više vjerska država. Zbog toga što se izvršna i zakonodavna vlast – brojni slučajevi navode na tu sumnju – dogovaraju o presudama. Vlasti čine sve da ovo ubitačno bezakonje nitko ne naruši. Zbog toga što su širitelji mržnje stupovi društva. Zbog toga što će s ovakvim obrazovnim sustavom brojne generacije biti uništene.

 

Skoči na video

 

Zbog toga što privilegirana kasta može školovati djecu gdje god poželi, može svoje bolesne liječiti gdje god poželi, može svoje djedove i bake smjestiti u dome koje god poželi. A što mogu siromašni? Plakati od nemoći. Ma koliko god se premijer Plenković trudio obmanjivati da nije tako, te da sirotinja živi bolje. Pazite, Plenković uvjerava javnost da je njegova Vlada zaslužna što je rekordno malo nezaposlenih. Je, zaslužna je. Ali ona nije tih dvjestotinjak tisuća ljudi zaposlila već ih je otjerala iz Hrvatske, kojoj, nastavi li se iseljavanje ovim tempom, prijeti katastrofa.

 

Koju ne može riješiti sramotno nesposobna, sramotno nekompetentna i sramotno primitivna ministrica Murganić. I ona je, naravno, slika i prilika Andreja Plenkovića. Koji nas vodi ravno u ponor. Zbog čega? Dva su jednostavna razloga. Prvi je nesposobnost, a drugi bolesna ambicija. Zbog te svoje bolesne ambicije na konju je Tomislav Saucha, kojemu je optužno vijeće Optužno vijeće po treći put odbilo potvrditi optužnicu. Zbog čega? Treba novo, treće vještačenje potpisa. A tko će i nakon tog novog vještačenja povjerovati da je bilo stručno, nenamješteno? Pa, pobogu, državu ponižavate slučajem koji bi se u velikoj većini euroskih država okončao u nekoliko mjeseci.

 

Čim bi se otkrila afera poput Sauchine u Danskoj, Njemačkoj ili Austriji, njihov bi Saucha odmah dao ostavku na sve političke dužnosti. A naš Saucha odlučuje o Plenkovićevom, odnosno, HDZ-ovom opstanku. Pravosudni sustav se prilagođava potrebama Plenkovića i u slučaju Bandić, ali Plenković i dalje ima obraza tvrditi kako je njegova karijera besprijekorno čista. Nije, upljali ste je, Plenkoviću, bezbroj puta, daleko više nego Vaš prethodnik Tomislav Karamarko. A prlja Plenković svoj obraz i trgovanjem rigidnim Hrastom, koji nas gura u srednji vijek. Prlja Plenković obraz mnogim ministrima u Vladi. Uprljao je Plenković obraz koalicijom s hrvatskom nepotrebnom strankom.

 

Spas je našao u najvećem političkom lažljivcu Ivanu Vrdoljaku i njegovim jednako opskurnim sljedbenicima uhljebima poput Štromara. Suština politike ovoj vlasti nije, naravno, da se bude pošten, već da se što više mulja. Ali daleko su oni od onog spretnog, šarmatnog ostapbenderovskog muljanja, što dokazuje još jedan istup ministrice Nade Murganić o Istambulskoj konvenciji, citiram: „Kao odgovorna vlada osluškivali smo bilo naroda i htjeli smo još jasnije pojasniti svaki članak Konvencije da vidimo na što nas ona to točno obvezuje.

 

Zato se u javnosti stječe dojam da se s njom odugovlači, ali mi zapravo stalno radimo na konzultacijama sa stručnjacima koje nam omogućavaju da nam taj dokument, uz ograde koje su dozvoljene, imamo uz svaki članak pojašnjenje da znamo na što nas točno dokument obvezuje“. Kraj citata. Jeste li vi to čuli; vlada osluškuje bilo naroda? Ej, Vlada i narod su kao prst i nokat. Naročito kada je Istambulska konvencija u pitanju. Tako besramno demagogizirati može samo netko iz Plenkovićeve Vlade. Pa, molim vas, je li narod pročitao Istabulsku konvenciju? Nije.

 

Je li Hrvatska televizija ikada napravila edukativnu emisiju o Istambulskoj konvenciji? Nije, iako joj je to zadaća. O istambulskoj konvenciji ni većina saborskih zastupnika ne zna ništa. Zapravo, i manje od ništa, o čemu svjedoči glupa digresija Steve Culeja u Hrvatskome saboru o Istambulskoj konvenciji: „Ne gledam turske sapunice!“ Zbog takvog se tipa u parlamentu moramo svi stidjeti, jer on sam stida nema. Kao ni Zekanović, koji bi – obzirom na svoju profesionalnost, naročito kad je bio profesor u srednjoj šibenskoj školi – trebao teme o pravima žena zaobilaziti u velikom krugu.

 

I, vidi vraga, stranke s potporom ispod jedan posto, sada najavljuju referendum o rušenju, odnosno, sprečavanju ratifikacije Istambulske konvencije. Lažu da su one glas naroda. Pa, da jesu, bile bi na vlasti. A kako će razni hrastovi i bukve uvjeriti narod da je Istambulska konvencija zlo za društvo? Lažima. No, ponavljam, usvojili li mi ili ne usvojili Istanbulsku konvenciju, odnos prema ženema će ostati jedanko loš. Zbog dva razloga. Prvi je jer smo loše, bolesno, retrogradno društvo, a drugi je taj što se u Hrvatskoj ne poštuje ni Ustav, a kamoli da bi se poštivale konvencije koje nisu desnici po volji.

 

VEZANI ČLANCI