06.10.2017. Nastavak subnorizacije veteranskih udruga

Kategorija: Komentar | Objavljeno: listopad 6, 2017 |

Što je bio Subnor u bivšoj Jugi? Krovna organizacija svih veteranskih udruga proizašlih iz 2. svjetskog rata, s partizanske strane, naravno. Zbog nedemokratskih zakona, zbog jednoumlja, zbog autokratskog karaktera vlasti, Subnor je bio iznad društva, dio vlasti za kojim se često povodila i partija. Subnorovci su imali privilegije na koje je većina građana siktala, ali, naravno, otvorene pobune nije bilo. Danas pak se veteranske udruge proizašle iz Domovinskog rata povode upravo za Subnorom, kojeg, tobože, preziru.

 

Skoči na video

 

Većina šefova braniteljskih udruga, koje su, naravno, ispostave desnih vlasti, ne priznaje antifašističke tekovine, ali sve u šesnaest imitira, kopira udruge antifašističkih boraca iz vremena Socijalističke Hrvatske. Naročito u pravima i privilegijama. Jedna od novih je ta da bi svih 556 jedinica općina i gradova trebalo financirati braniteljske udruge s oko 250 milijuna kuna. Zbog čega? Zbog toga da lakše, ako zatreba, šatoraše. Kao što je, uostalom, šatorašio i sadašnji ministar branitelja Tomislav Medved. Upravo Medved predlaže da gradovi i oćine moraju, htjeli ili ne htjeli, finacirati braniteljske udruge. A s imperativnim financiranjem narušava se Ustav. Baš se fućka raznim medvedima, đakićima i klemima za zakone, pravo, pravdu i Ustav. Važno je da udruge koje mobiliziraju vojsku HDZ-ovih glasača, imaju

 

Braniteljskim udrugama izobilje, a penzionerima, primjerice, crkavica. Fućka se mnogim šefovima veteranskih udruga to što u Hrvatskoj nema dovoljno vrtića, što nema dovoljno škola za jednosmjensku nastavu, što nema lječnika, što ljudi žive u bijedi. Šefovi udruga, koji, naravno, najviše profitiraju, dostojanstvo branitelja i Domovinskog rata čuvali bi novcem. Sa što više novca. Dokle ta lakomost seže, teško je dokučiti. Kao što je teško dokučiti čime su sve te političke sluge bile vođene kada su izglasale zakon kojim su lokalni šerifi nesmjenjivi. Potvrđuje i profesor Ivan Koprić, naš cijenjeni stručnjak za lokalnu samoupravu, da su načelnici, gradonačelnici i župani nesmjenjivi. Pa taman mlatili žene kao vola u kupusu.

 

Po današnjem zakonu ne postoji realna mogućnost da se lokalni šerif smjeni. Zašto, pobogu? Zato što su tako odlučili SDP i HDZ. HDZ priprema po demokraciju još gori Zakon o lokalnoj samoupravi. Taj je zakon, koji HDZ želi donijeti u hitnoj proceduri, krajnja svinjarija i jedan od zadnjih čavala u lijes lokalne demokracije u Hrvatskoj, ističe profesor Koprić. Ostaje još samo to da se ukinu lokalna vijeća i skupštine te sve ovlasti prenesu na načelnike, gradonačelnike i župane. A zašto bi – ironičan je Koprić – građani uopće birali načelnike, gradonačelnike i župane?!

 

Neka ih, u ime tobožnje stabilnosti vlasti, postavi premijer. Poštovani građani, kakva je to demokracija u kojoj nasilnici mogu biti župani ili gradonačelnici? Nikakva. Tko tvrdi suprotno, laže vam. Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, poznat po verbalnom nasilju ne samo nad suprugom, koju je, tvrdi supruga – a sumnja u to čak i policija, koja je pokrenula kazneni progon – pretukao, ostat će na vlasti čak ako ga HDZ i izbaci iz stranke.

 

Ostat će na vlasti i dožupan Vedran Neferović koji je izmlatio novinara. A tko još, osim zakona, stranke, obitelji i crkve, štiti nasilnog župana (ali i sve ostale nasilnike) a proziva županovu suprugu? SDP-ovka Zrinka Starešinić poručuje pretučenoj Mari Tomašević : „Bit ću možda šovinist, ali nasilje dvije godine od zatražene rastave, pa što se nisi rastala nego si iako dobijaš batine ostala u braku? Ako ima ljubavnicu zašto onda nisi otišla?
Čekati da završi prvi mandat pa pokretati nešto? Mislim da je ovdje priča negdje u sredini, motivi za ovo sve vuku neke dublje probleme, osobno poznajem Lojzu i nikada iz njegovog ponašanja nebi iščitala da je nasilnik“.

 

Starešinić očito slabo čita ljude, a željela je biti predsjednica socijal-demokratske stranke?! Poput Starešinić, nisko ne udaraju ni zadrigli desničarski svećenici. A što su otkrili nezavisni revizori – nezavisni je pod znacima navoda – u Agrokoru? Brojke o vrijednosti tvrtki su se napuhavale, troškovi, izgleda, smanjivali i, sudeći po papirima koji su procurili u javnost, nezasluženo isplaćivala dobit. Kome sada vjerovati? Interes da ne prikažu pravo stanje stvari imaju i Ivica Todorić ali i Vlada, koja je, tvrde mnogi stručnjaci, donijela protuustavni Lex Agrokor. Iskreno, ne vjerujem ni jednima, ni drugima. Jer su svi oni desetljećima puhali u isti rog, kao što je u isti rog puhao – dok je bio u ljubavi s HDZ-om – i Most. A sad likuje i popuje.

 

Dobio sam bezbroj mailova i poruka s istim pitanjem: „Hoće li Todorić završiti u zatvoru?“ te „Hoće li Zdravko Marić otperjati iz Vlade?“ Sumnjam i u jedno i u drugo. Uostalom, nama je svima u interesu – kao i u slučaju kriminalne pretvorbe devedesetih, na čijim je krilima nastao i Agrokor – da se vrati novac. A novac se neće vratiti. On je ispario, te se u novom agregatnom stanju skrasio na privatnim računima, zaboravljen od uskoka, poskoka i dorhova. Kao što smo svi mi, u suštini, zaboravljeni od vlasti. S nama si ona samo s vremena na vrijeme ispire usta.

 

VEZANI ČLANCI